maandag 18 oktober 2010

Verjaardag Ayse

Hoera! Ayse is 5 jaar! Alsof de dag nog niet spannend genoeg was... vierden we in de namiddag feest. Ayse bracht een verrassing mee voor de klas! Raden was een beetje moeilijk 'Een puzzel? Een spelletje? Een dik boek?" Nee hoor, Ayse maakte ons heel erg blij met een nieuw hamertje tikspel! DANKU!!!
Aan het einde van de dag kwamen haar mama en papa ons nog een keer verrassen... deze keer met heerlijke taart gemaakt door een Turkse bakker! Smullend sloten we de dag af!
DANKUWEL VOOR DEZE MOOIE EN LEKKERE VERRASSINGEN




Een spannende dag!

Toen we aan onze ochtendwandeling begonnen... werd het al heel snel duidelijk dat dit geen gewonen wandeling werd... maar wel een speurtocht! We vinden een brief gericht aan de 'pitspeurneuzen' waarin de boswachter om hulp vraagt. Hij is de schat van de dieren is het bos vergeten na zijn dagelijks rustje... en hij vindt ze nergens meer terug!
In kistjes aan de bomen vinden we opdrachtjes en briefjes van de dieren in het bos!
Brecht de specht vraagt ons om zijn nest terug te vinden. We gaan op zoek naar dierennesten...
Slapertje de uil... die vraagt aan de kinderen om voor hem een nest te bouwen want hij is een nachtdier en ziet niet zo goed dichtbij!
Al heel snel hebben de kinderen door... dat deze dieren hen misschien wel dichter brengen bij de schat! Dit is geen wandeling maar wel een schattentocht!
In onze zakjes verzamelen we mooie blaadjes, takjes, denneappels, paddestoelen,... maar paardenuitwerpselen? Nee, die laten we liever daar!
Wij zetten onze tocht verder! Hier en daar horen we prachtige geluiden, zouden die ons dichter bij de schat brengen?

We hebben een nest gezien, maar dit is geen gewoon nest. Het is een reuze boomstam, begroeid met mos, blaadjes, paddestoelen, enz. Dat hadden onze speurneuzen goed gezien!
Zou hier een dier in wonen?
In groepjes werd een nest gebouwd. We zochten net zoals de dieren takjes, blaadjes, eikels, mos, zand, enz. om een stevig 'huisje' te vormen!
Heel veel dieren helpen ons, en telkens helpen wij hen verder! Ook mies de muis is heel erg bang. We leren haar hoe ze snel kan vluchten, zodat de poes haar niet kan vangen!
Ferre speelt de poes...
Ardelan de muis!

Ook Pieter konijn vinden we in het bos. We luisteren samen naar het verhaal van Pieter Konijn van Mss Potter. Het verhaaltje werd meer dan 100 jaar geleden geschreven en gaat over een ondeugend konijntje!

De bever vroeg ook om hulp! Hij doet geen winterslaap maar wil nu alvast eten verzamelen. In de winter kan hij door het ijs niet meer aan zijn eten. We zoeken voor hem blaadjes en boomschors! Smakelijk eten Bever!


Na nog even een moeilijk raadeltje over een speciale stoel... op te lossen, komen we wel heel dicht bij de schat!

Dat gekke stoeltje... was een paddestoel, Axl kon het heel snel raden! We gaan op zoek! Een paddestoel op een denneapel? Dat is gek!

Terwijl Lieve (mama Mara) en Marjan (mama Yorben) ons de hele tijd verder hielpen kon ook Lizzy (mama Jaan) ons in het bos snel opsporen! Zij luisterde naar het geluid van de speurneuzen... en kwam ons zo heel snel tegemoet!

In de verte is een roos lint gespannen? Er lijkt een briefje aan te hangen!
Zou het van de boswachter zijn? Lopen lopen lopen ...

Inderdaad! Goed gezien! Het is een brief over de schat.
Heel goed nieuws: De kleuters verdienen door hun grote inzet een grote beloning. Zij krijgen van de inwoners van het bos (de boswachter en de dieren) de schat. Nog een laatste keer zoeken in de grote cirkel!

Joepi! De welvierdiende schat is eindelijk gevonden! Maar, wat zit er in dat doosje? Even ruiken, cacaopoeder? Goed geraden! Dat is wel heel lief van de inwonders van dit bos!

Met een lekker koekje en een heerlijk glaasje chocomelk sluiten we deze spannende schattentocht af! Proficiat speurneuzen, jullie hebben deze schat echt verdiend!