zaterdag 2 juni 2012

Een kijkje in de klas; Hoe hersteld een fietsenmaker fietsen?

Vrijdagochtend 10 uur: Wij worden verwacht bij de fietsenmaker.
De winkel is gelukkig toe, zo heeft de fietsenmaker tijd om ons wat 'fietswijzer' te maken.
'Klop, klop, klop...'

Goedemorgen... Wij gaan één voor één binnen en komen in een groot fietsenwerkhuis terecht.
Grote fietsen, kleine fietsen, fietswielen, heel veel grote en kleine werktuigjes, een hele grote kassa, enz. Wij kijken rond maar krijgen met moeite alles gezien!
En dan komt onze eerste vraag: "Hoe maak jij de fietsen?"
Het wordt al snel duidelijk dat het beeld dat de kinderen hadden van de fietsenmaker die de hele fiets nog in elkaar moet steken niet helemaal juist is...! Hij vertelt ons dat de fietsen in het fabriek gemaakt worden en dat hij enkel een paar onderdelen nog juist moet zetten, zoals wij kunnen zien bij het stuur dat hij in de juiste richting plaatst. Wat zijn taak is, is wanneer fietsen stuk zijn de onderdelen herstellen of vervangen.
Deze fiets kwam ons heel bekend voor... Max zijn fiets is ook in herstelling!
Hij laat ons zien hoe hij druk in banden pompt en daarbij goed kijkt naar het wijzertje... zodat de banden niet ontploffen.
Hij plaatst de zadel op de nieuwe fiets, toont ons hoe de remmen werken, waar de remkabels naartoe gaan, hoe de dynamo eruitziet, hoe de lichten werken, dat er aan vele fietsen ook een fietspompje hangt om 'in nood' je eigen band op te kunnen pompen, waarvoor de bagagedrager dient, dat de spatborden ervoor zorgen dat onze kleren niet telkens heel vuil worden bij het fietsen, enz. ...
De kinderen luisteren en kijken geboeid en willen steeds meer weten.
Ze merken ook op dat Max zijn fiets geen bagagedrager heeft... en dat dat af hangt van het soort en het nut van de fiets.

Hier kan je met alle fietsen terecht: grote fietsen, kleine fietsen, driewielers, tandums, bmx'en, wielrennersfietsen, mountenbikes, enz.




Nu wij weten hoe hij te werk gaat, welke onderdelen er op de fiets staan, enz. nemen wij rustig afscheid en keren wij na een wel gemeende dankjewel terug naar school!
DANKUWEL AAN BIKE SHOP DIEST!!!
Maar zeker ook aan onze helpende ouders, zonder jullie was dit niet mogelijk!

Na dit bezoek gingen wij recht naar de turnzaal om ons helemaal uit te leven bij Dieter! Daarna gingen wij aan het werk in de hoeken...


Een 3D puzzel van 60 stukken werd op slechts een 20tal minuten helemaal alleen gemaakt! Dat is wel een pluimpje waard!!!

Wij vulden enthousiast de waterbak... tot wij net optijd beseften dat er een gleufje in is en al het water er zo weer uitliep! Snel snel... iedereen één bekertje en het water terug in de emmer!
Wij dachten al eens diep na wat we aan onze mama's en papa's willen tonen op 14 juni en werkten aan een onderzoeksvoorstelling!
Een poppenkastverhaal kan daar alvast bij zijn... dit werd gisteren verder uitgewerkt.
Eerst even kijken en plaats nemen in het publiek...
En dan speelden Axl en Lilith met z'n 2 het verhaal over een meisje dat alle dieren in het bos na een groot verdriet weer gelukkig kan maken.
Het publiek was enthousiast... Humor, spanning, herhaling, ... het werd een sterk poppenkastverhaal! Over de inhoud willen wij natuurlijk nog niet meer verklappen!
Actie in de boerderijhoek!

En in de bouwhoek was er geen looping nodig... de auto's werden monstertrucks, maakten salto's en overleefden dit toch wel levendige parcours..!
Lekker eten maken...
En natuurlijk een uitgebreid verslag over het bezoek aan de fietsenmaker! Deze keer geen stripverhaal, of tekening wel een drukwerk!
Wij maakten de straat met een plasticinerolletjes, stapten er over met onze vingers, klopten op de deur of beter gezegd in de inkt, tekenden de fietsenmaker die de deur opendeed, zagen rondom ons heeeeeel veel fietsen, en nog veel meer fietsonderdelen, ... Wij maakten de wielen door ronde blikjes af te drukken in de inkt!
Na ons gedetailleerd verslag was het spannend afwachten... want het resultaat zouden wij toch pas zien als wij ons drukwerk omdraaien!
Waar wij wel heel goed voor moesten opletten was.. niet wrijven met de vingers of de handen want sporen vegen de rest van het verhaal meteen weg!


Kleine details als de fietsbel, remmen, remkabels, .. Zeer geconcentreerd gingen onze verslaggevers aan het werk!
Ondertussen maakte Max een knappe vos a.d.h.v. een stappenplan!
En dan...
Een klein probleempje; wij draaien het blad om maar zien in het ene groepje heel veel zwarte vlekken! Oeps, toch te veel over onze tekening gewreven. Hier en daar zie je nog mooie fietswielen maar... volgende keer toch beter niet meer wrijven!
In het andere groepje: Jaaaaa! Het is gelukt! Wij zoeken opnieuw de fietsbel, de remmen, het stuur, .. het staat natuurlijk wel aan de andere kant van het blad maar het resultaat mag er zijn.


Wanneer wij al het hoekenwerk overlopen tonen deze vier kunstenaars hun werk...! Ook het 'wrijffoutje' wordt grondig uitgelegd... dat kan gebeuren en hier kan iedereen wel een beetje van leren!

Het was weer een hele laatste dag van de week!
En ja... zelfs de eerste dag van de laatste maand.
Na onze maandkalender van juni vanochtend te zien konden wij dit bijna niet geloven.

Hopelijk tot zondag op de happening...!