dinsdag 3 januari 2012

Bijna op kamp...

Op 16 en 17 januari vertrekken wij op kamp!
Maandag ontvangen jullie in de boekentas het kampboekje maar hier vind je alvast een blik op de belangrijkste informatie...

(Foto's en prentjes vind je terug in het kampboekje en niet in dit verslag!)

Toch nog vragen na het lezen van deze informatie en het kampboekje? Geef gerust een seintje!!!

Dag lieve vriendjes,
Binnenkort is het weer zover…
Wij vertrekken met de hele klas op kamp naar kinderboerderij t’Groenhof. Maak je koffer alvast klaar en trek best stevige kledij aan. Wij zullen de dieren voederen, paard rijden, confituur maken, enz. Het beloofd een spetterend verblijf te worden!

De leefwereld van het kind staat anno 2011 ver af van het boerderijleven:melk in brickpack uit de Aldi, aardbeienconfituur uit de Colruyt, dieren in de zoo.
In een uniek gelegen 't Groenhof kan het kind op een recreatieve en educatieve manier ontdekken hoe belangrijk de natuur is voor "hun leven" en voor het voedsel op hun bord.
Met hun gezicht in de wind gidsen wij hen door weiden en moestuinen en betrekken wij hen bij planten en oogsten. Ze genieten van het contact met de dieren en helpen bij het voederen en het proper maken van de stallen.
Kaarsen rollen, confituur maken of brood bakken, het brengt hen speels van grondstof naar het eindproduct. Met sport en spel zorgen wij ook voor de nodige fysieke activiteit.
't Groenhof beschikt tevens over de nodige accommodatie om maaltijden en eventuele overnachtingen aan te bieden. Respect voor de natuur is meer en meer een essentieel attitude in de opvoeding van kinderen. 't Groenhof kan je helpen hen bewust te maken van deze verantwoordelijkheid.


Inhoud draaiboek

1. Locatie en voorzieningen

2. Eten

3. Aanwezigheid van kleuters en ouders

4. Vervoer

5. Budget

6. Programma

7. Bepaalde noden en behoeften

8. Bagage

9. Afspraken



1. Locatie en voorzieningen
Wij gaan op kamp naar doe-meeboerderij t’Groenhof te Pulle. Pulle is gelegen in het midden van de Antwerpse kempen. Het is een zeer aantrekkelijke en moderne locatie waar jaarlijks honderden scholen op kamp en op dagbezoek gaan.
T’ groenhof is uiteraard een erkende kinderboerderij die zeer geschikt is voor het ontvangen van grote groepen kinderen. Niet alleen de locatie is ideaal, ook de mensen in deze organisatie doen dit met de meeste zorg.
Een team van enthousiaste medewerkers zal klaar staan om ons op 16 en 17 januari te ontvangen. In tegenstelling tot het kamp bij de oudste kleuters gedurende de vorige jaren, zullen dit jaar deze medewerkers het programma grotendeels zelf invullen. Er wordt met andere woorden geen programma uitgewerkt door de school, maar wel door de medewerkers ter plaatse. Dit wil uiteraard niet zeggen dat wij ons in de klas niet volop zullen voorbereiden op dit kamp. Wij maken een aftelkalender, en doen vooraf allerlei sfeerscheppende activiteiten in functie van dit kampje.
Wij zorgen dat wij helemaal klaar staan om er allemaal samen een boeiende avontuurlijke tweedaagse van te maken!

Het domein is gelegen te midden van de natuur in de Antwerpse Kempen.
Ezels, paarden, konijnen, varkens, …
Heel wat grote en kleine boerderijdiertjes wachten ons op…
Wij mogen deze dieren voederen, de stallen reinigen, de dieren verzorgen, paard rijden, enz.

Alsof dit nog niet genoeg is… is er ook een zeer knappe gestructureerde moestuin aanwezig waar altijd wel wat lekkers is in te ontdekken. Het voeder van de verschillende dieren, de verschillende groenten in de moestuin, enz. worden visueel voorgesteld zodat de kleuters dit kunnen ‘lezen’. ‘Ogen open’ op deze boerderij… wie weet kunnen wij van onze school ook een ‘mini-doemee-boerderijtje maken?’

Slapen en wassen

Wij slapen in een grote slaaphal, en kunnen m.a.w. met 22 kleuters en de volwassenen in een reuze ‘slaapkamer’ overnachten.
Wij wassen ons in de wasplaats ter plaatse aan grote, maar zeer nette wasbakken.
De ouders die aanwezig zijn tijdens de nacht zullen één groepje kleuters van +- 5 kindjes klaar maken voor de nacht, ’s nachts een extra oogje in het zeil houden en ’s ochtends de kinderen weer klaar maken voor de tweede kampdag. Op deze manier kan dit in alle rust verlopen.

Er worden vooraf naamkaartjes gemaakt om aan de bedden te hangen en slaapplaatsen verdeeld. Er wordt een beurtrol opgesteld voor de aanwezige ouders om gedurende de avond een oogje in het zeil te houden. Maar de vorige kampen leerden ons… dat na zo een eerste kampdagje de kleuters zeer snel wegdromen in een hele diepe slaap.
Naast de slaapzaal is een ontspanningsruimte waar de ouders ’s die op dat moment niet bij de kleuters aanwezig zijn eveneens tot rust kunnen komen… .

Activiteitenruimte
Natuurlijk hopen wij op mooi weer maar ook in het geval van slecht weer zullen de activiteiten doorgaan. Er is een zeer geschikte grote hal aanwezig waarin wij steeds aan het werk kunnen… Maar het liefste willen wij natuurlijk lekker dik ingepakt… genieten van de prachtige natuur en buiten op de boerderij werken!




2. Eten


Er is een industriële keuken aanwezig waarin door de medewerkers voor ons gekookt wordt. Ook dit is natuurlijk een hele grote luxe en heeft als gevolg dat de ouders die mee op kamp gaan zich vnl. met het begeleiden van de kinderen kunnen bezig houden i.p.v. met het eten bereiden. Er wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met allergieën, vegetarische maaltijden,enz. Dit moet wel vooraf gemeld worden. (zie inschrijving kamp)


3. Aanwezigheid van kleuters en ouders
Het doel van een kamp is het samen beleven van een tweedaagse. Het versterken van de groepssfeer, en het vormen van een hechte klasgroep! Uiteraard is het de bedoeling dat alle kinderen mee op kamp gaan! Maar ook ouders zijn zeker en vast welkom. Er zijn heel wat ondersteunende taakjes tijdens een kamp en ‘vele handen maken licht werk’.
Als je als begeleider mee op kamp gaat wordt er verwacht dat je helpt bij de begeleiding van de hele groep, niet alleen je eigen kind. Denk daarbij ook aan de kinderen van wie de ouders niet mee kunnen…
Omdat de activiteiten dit jaar hoofdzakelijk begeleid worden door de medewerkers van ’t Groenhof werd afgesproken dat slechts 4 ouders + juf tijdens het kamp aanwezig zullen zijn.
De taak bestaat er dit jaar vnl. uit om de kinderen tijdens het spel te ondersteunen, kinderen te helpen bij toiletbezoeken, wassen, pyjama aandoen, enz.
Wanneer er meerdere ouders graag op de kampplaats aanwezig willen zijn wordt er op de kampavond een beurtrol opgesteld waarbij ouders elkaar afwisselen. Zo kan het dat er de eerste dag andere ouders aanwezig zijn dan de tweede dag.

4. Vervoer
Wij verplaatsen ons ook dit jaar met auto’s naar de kampplaats.
Tijdens de kamavond wordt afgesproken wie voor een heen/terugrit kan zorgen en voor hoeveel kinderen.

Heen op 16 januari (Vertrek Pit: 8.40 uur)

DEZE OUDERS BLIJVEN MAANDAG DE HELE DAG:

- Ouder + aantal kinderen
* Nicol (4 kinderen)
* An (3 kinderen)
* Raf (4 kinderen)
* Hilde (6 kinderen)
* Lieselot (4 kinderen + 1 volwas.)
* Marjan (5 kinderen) (Zorgt enkel voor vervoer, blijft niet tijdens de dag op de kampplaats)

Bovenstaande ouders (behalve Marjan) blijven maandag de hele dag en zijn ook aanwezig tijdens het klaarmaken voor de nacht… . Vanaf 21 uur zijn volgende ouders heel hard welkom op de kampplaats:

(Op de kampavond werd dit besproken. Reden van ‘ouderwissel’ om 21 uur:: Zo voorkomen wij dat er slechts een paar kindjes zonder mama of papa slapen worden gelegd. Uiteraard kunnen de ouders van maandag nog nablijven voor een babbeltje en hoeven deze niet precies om 21 uur de kampplaats te verlaten!)

Terug op 17 januari (Aankomst Pit: +- 16 uur)
DEZE OUDERS VERBLIJVEN VANAF MAANDAG 21 UUR TOT DINSDAGAVOND OP DE KAMPPLAATS:

- Ouder + aantal kinderen
* Yentl (3 kinderen)
* Vanessa + Tien (3 kinderen)
* Elke (4 kinderen)
* Lieve (3 kinderen) (Komt pas dinsdagochtend)
* Lieselot (3 kinderen)
* Antonio (7 kinderen) Is niet aanwezig op de kampplaats, maar zorgt enkel voor vervoer.

Uiteraard worden tijdens deze autoritten de verkeersregels strikt toegepast. Alle kleuters dragen in de auto een veiligheidsriem tot de aankomst bereikt is. Denk aan de veiligheid van de kinderen a.u.b.
Om het vertrek in Diest vlot te laten verlopen mag de bagage van je kind aan de grote blauwe poort (Veemarkt) links onder het afdak (fietsenstalling) geplaatst worden. De ouders die voor vervoer zorgen kunnen zich op de ‘busstrook’ voor de school parkeren (deze wordt niet meer gebruikt) en op de Veemarkt. Wij verzamelen om 8.40 uur onder het afdak, om zo rustig afscheid te kunnen nemen en naar Pulle te vertrekken. Wie graag de bagage vooraf al in de juiste auto wil plaatsen kan dit met deze ouder afspreken. (Vooraf wordt meegedeeld wie met welke auto mee zal rijden)

5. Budget

De school betaald voor elke kleuter een bijdrage van 20 euro (kampbudget). Daarnaast werd ook aan de ouders gevraagd om 20 euro op het rekeningnummer van de school te storten. Dit maakt:
23 X 40 euro = 920 euro
Bovendien betaald de school 120 euro om het verblijf van de helpende ouders te vergoeden.

920 + 120 euro = 1040 euro

Maar kampen worden steeds duurder… en aan ouders wordt omwille van het maximumbudget niet meer dan 20 euro gevraagd.
Prijs voor het kamp
23 (kleuters) X 45 euro = 1035 euro
5 (volwassenen) x 18 euro = 90 euro
Totaal: 1125 euro

De overige 85 euro zal dit jaar betaald worden met het klasbudget.


6. Programma

Dag 1

Aankomst
Installeren + spel
Afspraken + kennismaking
Rondleiding (bij de dieren)
Middageten (12u30)
Confituur maken
Voederen
Vieruurtje
Kaarsen rollen
Paardrijden + stalwerk
Avondeten (17u30)
Dagafsluiting; Muzikale activiteit met boer Joran!

Klaar maken voor de nacht (19 uur)
Slapen (slaapliedje samen met boer Joran...)

Dag 2

Ontbijt (8u30)
Opruimen v/d kamers
Brood bakken
Voederen
Middageten (12u30)
Bezoek aan de (ijs)boer
Afsluiter + afscheid


7. Bepaalde noden en behoeften

Deze worden vooraf via het inschrijvingsformulier bezorgd aan Lieselot zodat hier tijdens het kamp steeds rekening mee kan gehouden worden.
Aurélie; allergie aan noten (wel gepelde noten, behalve pinda’s)
Tibo; Geen of zo weinig mogelijk melk en suikerproducten
Luciano; Allergie aan zuivelproducten



8. Bagage
Om te slapen…
- Slaapzak
- Matrasovertrek
- Extra deken
- Kussen
- Warme pyjama
- Knuffeltje/foto van mama en papa/broers en zussen/huisdieren/enz…
Om ons te wassen…
- Zeep
- Tandenborstel en tandpasta
- Bekertje (met naam)
- 2 washandjes
- Handdoek
- Kam/borstel
Om ons aan te kleden…
- Ondergoed
- Dikke kousen (extra paar)
- Warme kledij die tegen een stootje kan
- Laarzen
- Stevige schoenen
- Pantoffels
- Regenjas
- Reserve kledij
- Sjaal, muts en handschoenen (voorzien van een naam of herkenbaar symbool)
Ook niet vergeten: Zakje voor vuile was, zakdoeken, siskaart (aan Lieselot bezorgen bij vertrek)
Wat mag? Themamateriaal rond de boerderij, prentenboekjes, muziek, klein nachtlampje,..

9. Afspraken

De afgelopen maanden bekeken wij geregeld de Pit-afspraken op de weekafsluiting. Wij genoten van de grappige, soms wat confronterende filmpjes maar dachten er wel diep over na!
Wanneer wij met ‘de Pit’ op stap gaan… wordt er van ons verwacht om ons aan deze afspraken te houden.
Zeker wanneer wij naar een doe-meeboerderij gaan is RESPECT de basis. Respect voor elkaar, voor de aanwezige ouders, de medewerkers van t’ Groenhof, voor de natuur, voor de dieren, enz. Er wordt verwacht dat iedereen die deelneemt aan het kamp zich aan deze afspraken zal houden. Met zo een mooie, verantwoordelijke houding beloofd dit kamp een onvergetelijke tweedaagse te worden.


Contactgegevens

Groenhof V.Z.W.
doe-mee-boerderij
Tel : 03 / 464 21 44 - GSM : 0485 / 470 850
Cauwenberglei 46
Fax : 03 / 464 21 45
2243 Pulle
E-mail : info@groenhof.be


Heb je na het lezen van dit boekje nog meer zin in deze veelbelovende tweedaagse…
Neem dan alvast een kijkje op www.groenhof.be