zaterdag 22 oktober 2011

bezoek fruitveiling

Donderdag brachten wij een onvergetelijk bezoek aan de Fruitveiling van Borgloon.




Wij werden erg warm ontvangen door de lieve gids 'Eddy', ondersteund door Gerda.




Bij aankomst werden we al meteen in de watten gelegd, we kregen de kans om te proeven van allerlei soorten fruit. Rode besjes, zwarte besjes, aardbeien, frambozen, enz. Want naast appels en peren zijn er natuurlijk ook vele andere stukjes fruit die in de veiling aankomen.






En we proefden niet alleen het heerlijke fruit, ,wij kregen meteen een lekker chocomelkje!













Wij zijn bijna klaar om de rondleiding te starten doorheen de hele veiling!



Want wij zoeken een antwoord op onze grote vraag 'Hoe komt het fruit uit de boomgaard... in de winkel terecht?'




Eddy neemt ons mee doorheen de fruitveiling en wij krijgen de kans om alle stappen van het productieproces waar te nemen:









Maar voor we vertrekken maken wij natuurlijk heel duidelijke afspraken. De fruitveiling is geen speeltuin... . We blijven heel goed bij elkaar, komen nergens aan en passen heel goed op voor de voertuigen en machines die wij voortdurend zullen zien!




En we... volgen Eddy









Het geplukte fruit wordt naar de fruitveiling gebracht en bewaard in grote bakken. Het zijn bakken van wel 500 Kg. Ze staan met een heftruck verplaatst, en hoog op elkaar gestapeld.





Omdat in de fruitveiling erg kouden bewaarhallen zijn, zijn er overal poorten tussen de hallen. De poorten deden wij zelf open door aan het touwtje te trekken...





Wij wandelen door een gekoelde ruimte waar heel veel verschillende soorten fruit terug te vinden zijn! Kleine aardbeien, grote aarbeitjes, enz. Het fruit dat minder mooi van vorm is wordt natuurlijk niet weggegooid maar gebruikt om confituur van te maken.














Het fruit wordt eerst met grote vrachtwagens naar de veiling gebracht, en nadat het hele veilingproces gebeurd is wordt het vervolgens in bakken naar de supermarkt gebracht. Als appeltjes en peren kruipen wij in de vrachtwagen... maar er was nog heel veel plaats over!




In deze bakken kan '500 kg' fruit maar hoeveel is dat dan???





Wel, Eddy stelt voor om alle kinderen op de weegschaal te zetten...






Maar dit is nog geen 5OO Kg.




Gelukkig is er een tweede optie mogelijk.




Alle mama's en papa's staan op de weegschaal en... de pijl wijst exact '500 kg' aan.








De fruitbakjes worden op de paletten met strakke linten vastgebonden.




Het fruit dat naar de veiling werd gebracht wordt gewassen. Dit gebeurt op een hele indrukwekkende wijze. Het fruit komt in een grote houten bak terecht. Als de bak vol is wordt hij omgedraaid en valt het fruit eruit in het water. Daar wordt het gespoeld en vervolgens op de band gelegd om het later te sorteren.














Nadat het fruit gewassen en gesorteerd is wordt het naar de verpakkingshal gebracht.




Wij zagen hoe de appels eerst per 6 in een kartonnetje worden gelegd, en hoe de machine er een plastiekje overspant.




Uiteindelijk ligt het in pakjes klaar om naar de supermarkt te brengen... Daar kan je dit pakketje voor één euro kopen. Wij krijgen er één mee naar de klas.









Na toch wel een twee uur flink geluisterd te hebben zijn onze beentjes wat moe en beginnen de buikjes te grommen. Wij sluiten samen af in de grote zaal. Alsof we nog niet genoeg in de watten werden gelegd krijgen alle kleuters een zakje met leuke geschenkjes en natuurlijk...fruit mee naar huis.









Wij klappen luid en geven een zeer gemeend applaus voor de gids Eddy, voor Gerda en natuurlijk voor alle personeelsleden van de fruitveiling. Het was ongelooflijk dat wij elke stap van zo dichtbij konden meemaken. Dankjewel Meneer Craemers om onze klas te verwelkomen!



DANKJEWEL VOOR HET ONVERGETELIJKE LEERRIJKE BEZOEK

Maandagvoormiddag gaan de kleuters naar An en Ilse.

Maandagvoormiddag worden de kleuters opgevangen in de klassen van An en Ilse.
Een paar keer per jaar komt de werkgroep 'kleuterparticipatie' van het Lop (Lokaal overleg platform) samen om te vergaderen. Van elke school is er één kleuterleidster aanwezig, voor onze school zal ik dat dit schooljaar zijn.
Bedankt voor jullie begrip.

Naar An; Haticé, Ingmar, Luciano, Bahar, Aurélie, Axl, Ferre, Yorben, Alperen, Zoé, Lilith en Sibbe
Naar Ilse; Helmer, Lars, Tess, Hasan, Tibo, Linde, Liv, Jolien, Mara, Max, Jada