zondag 23 april 2017

Mededeling: Draaiboek kamp 2017






Zeven eeuwen na Koning Louis


Draaiboek kamp oudste kleuters – 27 en 28 april Gors op Leeuw

 (Helaas is de lay-out in deze digitale versie niet 100%, mijn excuses hiervoor.) 




Inleiding

1.            Programma kamp + Helpende handen.
·               Vooraf
·               Donderdag
·               Vrijdag
2.            Voorzieningen
·      Slapen en wassen
·      Eten
3.            Vervoer en aanwezige ouders
4.            knutselmomenten
·               met/zonder kinderen
5.            financieel
6.            Mee te brengen


Afspraken


Dankjewel!






‘Aaaah’ schreewt de bloedmooie kasteelvrouw luidkeels door het briljante witte grote paleis. De kasteelheer, is net aan het genieten van de eerste lentezon in de mooie kasteeltuin. Maar na het horen van deze scherpe gil springt Edouard meteen op zijn wit stralend paard en haast zich naar binnen. Het paard werpt Edouard, de kasteelheer aan de inkomhal van zijn rug waar zijn vrouw Johanna haar tranen niet meer kan bedwingen.
Meteen roept de kasteelheer een paar knechten om hem en zijn lieftallige Johanna even af te schermen van het drukke leven in het kasteel. De kok, het dienstmeisje, de tuinman, en alle andere behulpzame kasteelfiguren laten Edouard en de toekomstige moeder van zijn zoon even alleen.
Helemaal overstuur doet de lieve Johanna haar verhaal over de akelige verschijning die ze daarnet onmoette in de kelder van het kasteel.
“Het was een erg vuil behaard, met grote ogen, griezelig wezen”uit de kasteelvrouw.
Nog voor zij klaar is met praten neemt de kasteelheer haar in zijn armen, hij wrijft over haar rug, tikt zachtjes drie maal op haar schouder én fluistert in Johanna’s oor “Je bent een beetje verward door dat prinsje in je buik. Wat heb jij soms toch vreemde dromen lieveling”.
Hij knippert twee maal met zijn vingers en in een paar seconde verschijnt zijn paard opnieuw aan de trappen van de inkomhal. Hij springt op zijn paard en laat zich brengen naar de mooie bloesems te midden van de kasteeltuin.
Floris probeert diep onder het stof zijn ogen open te doen. Een luide gil heeft hem zonet erg doen schrikken. Dit maakte hij nooit eerder mee. Floris leefde als één van de beste ridders jarenlang in dit kasteel. Eerst was hij boer én werkte hij op het land. Maar hij bleef werken en werken én werd kasteelknecht op een dag sloeg toenmalig koning Louis hem zelfs tot hofridder! Floris herkent nauwelijks nog de kamer waarin hij nu vertoeft. Hij herinnert zich wel nog dat hij de opdracht kreeg om hier lang geleden erg veel voedsel in te bewaren voor als de vijand zou toeslaan. Daar was Floris erg goed in, urenlang ging hij op zoek naar vers voedsel om het vervolgens lekker fris te bewaren in de koele kasteelkelder. Maar voedsel is hier nu nauwelijks te bespeuren. Floris heeft geen woorden om te uiten wat hier allemaal in deze kasteelkelder veranderd is.
Een erg groot bad met akelig veel water vult deze ruimte. Uit een heel vreemd toestel klinken geluiden die Floris nooit eerder hoorde. In het water schijnen gekleurde schemeringen.  Floris schrikt van alles wat hij ziet. Met zijn grote, maar bange ogen staart hij uren in het rond.
Een drietal uur later.
De lieve Johanna heeft zich laten overtuigen door haar man Edouard. Misschien was ze wél even aan het dagdromen toen ze dat lelijke scharminkel zag… .
In haar nieuwe roodglanzende bikini  neemt de mooie lieve Johanna de goudverlichte kasteeltrap naar beneden. Met haar smartphone doet ze de sfeerverlichting boven haar rijkelijke zwembad aan én laat ze uit de boxen een onstpannend muziekje klinken.
Genietend wrijft ze over haar dikke buik terwijl ze zich overgeeft aan de golven, die ze met één duw op het knopje in heel haar zwembad kan veroorzaken.
Met bange ogen staat Floris te gluren van in de ‘wat –Johanna- noemt – kasteelbar’.
Johanna ziet Floris niet. Hij wil haar niet laten schrikken dus besluit om deze keer vooral geen enkel geluid te maken.
‘Do-o-orst’ zijn de eerste woorden die klinken uit Johanna’s prachtige stem.
Floris is erg benieuwd wat er nu gaat gebeuren.
‘Do-o-orst!’ klinkt een tweede keer terwijl Johanna haar smartphone dicht tegen haar mond houdt.
Een derde keer doet ze geen poging meer om haar kleine toestelletje te laten luisteren maar stapt ze zelf uit het naar rozen geurende bad, naar de bar. Floris, glurend achter het lage barmuurtje is onvoorstelbaar bang én wil haar niet nog een keer laten schrikken.
Floris bedenkt een plan, hij wil zijn vorige verschijning goedmaken én maakt alvast muisstil…een drankje voor Johanna!
Vrolijk stapt Johanna in haar rode bikini richting de bar. Met een mooie zwaai maakt ze een bocht rond het lage barmuurtje. Floris strekt zijn (nogal stoffige) hand uit met daarin een mooi gevuld glas versierd met een rietjeshartje dat hij in de barkast  ontdekte.
Uiteraard bedekt het glas niet Floris zijn verschijning. Opnieuw schrikt Johanna zich zo erg dat ze het hele glas over Floris heen kapt. Op Floris zijn huid komen lichtere strepen die het stof op zijn vuile lichaam wagwassen. ‘Aaaaaaaaaah’ klinkt voor een tweede keer, maar nu nog luider doorheen de hele kasteelkelder. Gillend verdwijnt de zwangere kasteelvrouw op de goudgele trappen naar boven.
Doodongelukkig blijft Floris achter. Nog steeds begrijpt hij niet waar al het verse voedsel naartoe is dat hij zo knap verzamelde voor de koning. Ook koning Louis zelf, die steeds komt zeggen hoe fier hij is heeft Floris nu al erg lang niet meer gezien. ‘Johanna?’ daar had hij nog nooit van gehoord en hoe dat bad voor water hier komt is eveneens een raadsel. Klanken die uit muren komen en al die kleurrijke schemeringen in het water maken Floris erg bang! Floris denkt diep na en zoekt naar oplossingen om Johanna minder bang te maken én hij zoekt nog veel meer naar het antwoord op de vraag: waarom ziet alles er plots zo anders uit?
Floris wil bewijzen dat hij nog steeds de dappere boer is die zich opwerkte tot ridder en gaat over tot actie. Op de tippen van zijn tenen neemt hij voorzichtig de trap naar boven. Bij elke trap die hij neemt gaat het ene lichtje uit en het volgende weer aan. Floris kan zijn ogen niet geloven. Na wel 77 trappen genomen te hebben en 77 lichtjes te zien aan én uitgaan, ziet hij bovenaan in het hoekje, vlak naast een deur versierd met diamanten, een laatste lichtje flikkeren. Floris kijkt omhoog en neemt met zijn hand de klink vast van de diamantendeur. Op dat moment klinkt er luidkeels “whie-oeh-whie-oeh-whie-oeh’ een akelige siréne in het grote witte kasteel én ver daarbuiten.
Met zijn handen op zijn oren blijft Floris verstijfd staan. Hij kijkt anstig terwijl hij het geluid hoort door het kleine zilveren sleutelgat. Hij ziet hoe wel  zeker elf sterke mannen erg nauwkeurig rondkijken, in hun handen dragen ze een langwerpig voorwerp dat Floris nooit ervoor zag. Het lijkt wel op zijn ridderzwaard.
Plots gaat met een luide slag de deur open. Met drie tegelijk nemen ze Floris mee. ‘Ik woon hier, laat me a.u.b. los, geloof mij, ik woon hier!’ roept Floris met een bange stem.
De mannen zeggen geen woord, ze twijfelen geen seconde en dragen hem gevoelloos naar buiten.
Daar staat een voorwerp te wachten dat Floris nog banger maakt. Het heeft vier wielen én er komt vieze lucht uit. Floris verstijft van angst maar dat houdt hen niet tegen. Met weer een eng sirénegeluid wordt Floris weg van het kasteeldomein gebracht.
Na 7 dagen en 7 nachten opgesloten te zitten tussen 4 muren wordt Floris weer vrijgelaten. Meteen doet hij er alles aan om terug naar huis te keren. Hij is er rotsvast van overtuigd dat hij aan de mooie Johanna kan vertellen dat hij ridder Floris is, een trouwe helper van koning Louis. Om haar niet nog banger te maken besluit Floris een brief te schrijven naar de bloedmooie kasteelvrouw.
“Lieve mooie mevrouw,
wie bent u én waarom bent u zo bang van mij?
Kan u a.u.b. koning Louis vertellen dat ik er alles aandeed om het eten vers te houden in de kelder maar dat er sinds kort  een geheimzinnige waterplas is verschenen.
U mag hem zeggen dat ik nog steeds trouw blijf aan mijn eed. Ik zal hem nooit, maar écht nooit teleurstellen.
Gegroet,
Ridder Floris’.”
P.s. Schrijf a.u.b. terug en leg uw brief maar op de brievenbus, ik kom elke dag voorzichtig kijken (zonder u te laten schrikken) tot ik hem vind.

Wanneer Ridder Floris door de bossen rondom het kasteel steeds dichter en dichter sluipt is hij doodsbang weer gezien te worden door die akelige mannen met hun grote lange voorwerpen in hun hand. Maar moedig als hij is geraakt hij net tot bij de mooie brievenbus aan de witte kasteelpoort. Hij stopt de brief erin én wacht geduldig af!
7 dagen en 7 nachten lang wacht Floris in de bossen rondom het kasteel. Hij hoort in de verte zoveel vreemde geluiden die hij nooit eerder hoorde, én zelfs door de lucht vliegen soms grote vliegende schotels die de wolken laten verdwijnen. Het lijkt wel alsof ze tekeningen maken of brieven schrijven in de blauwe lucht. Elke dag gaat Floris kijken op de brievenbus aan het witte kasteel. Helaas, geen letter te bespeuren, geen brief te zien!
Floris begint stilaan de moed te verliezen en de zevende nacht besluit hij een nieuw plan te bedenken. Voor de laatste keer keert hij terug naar de poort…maar dolgelukkig springt hij hoog in de lucht! Op de brievenbus ligt een wit blad. Het ziet er vreemd uit. De letters zijn zwart en ze kleven niet aan elkaar. Alle letters zijn perfect even groot en ze lijken allemaal hetzelfde. Floris heeft al erg lang niet meer gelezen maar probeert de getypte brief te ontrafelen.
“GEGROET FLORIS,
HET SPIJT ME MAAR HIER WOONT GEEN KONING LOUIS, MIJN MAN HEET EDOUARD. WIJ WONEN HIER AL 7 JAAR!
IK KAN MOEILIJK GELOVEN WAT U SCHRIJFT EN MIJN MAN…GELOOFT MIJ NIET ALS IK ZEG DAT U BESTAAT.
WIL U BEWIJZEN DAT DIT KASTEEL OOK JOUW HUIS IS? ZOEK DAN MINSTENS 20 RIDDERS EN JONKVROUWEN DIE BEWIJZEN DAT U HIER ECHT WOONT.
OH JA, EN LAAT HEN OOK AAN MIJ VERTELLEN…: ‘HOE KOMT U HIER PLOTS TEVOORSCHIJN?’
HOOGACHTEND,
JOHANNA, VROUW VAN KASTEELHEER EDOUARD”
Floris wil en zal bewijzen dat hij de belangrijkse ridder is van koning Louis. Meteen gaat hij de uitdaging aan. Hij schrijft een brief aan de mooie Johanna waarin hij belooft minstens 20 personen nog voor de maan aan de hemel verschijnt,  op te leiden tot ridder of jonkvrouw. Hij zal ze naar de kasteelpoort brengen om te bewijzen dat hij en alleen hij hofridder van Koning Louis is.
“LAAT DIE 20 TOEKOMSTIGE RIDDERS EN JONKVROUWEN DAN MAAR EEN NACHT LOGEREN IN DE OUDE SCHOOL.
ALLE MENSEN TROKKEN NAAR TONGEREN EN HASSELT, NAAR GROTE STEDEN. ER ZIJN STEEDS MINDER KINDEREN IN ONZE SCHOOL. DAAROM VORMDEN WIJ DE DORPSCHOOL OM TOT EEN HERBERG.  ‘HET KLOKHUIS’, HIJ IS TE ZIEN NET TEGENOVER HET KASTEEL.
IK BEZORG U DE SLEUTEL BIJ DEZE BRIEF! ZORG DAT NIEMAND IN HET DORP U ZIET EN HOU U SCHUIL TOT U BEWEZEN HEBT WIE U BENT EN HOE U HIER PLOTS TEVOORSCHIJN KOMT. SUCCES!”

Programma kamp – helpende handen                         
Vooraf
Dinsdag 25 april
De bagage van de kinderen wordt tegenover de klas geplaatst.
Woensdag 26 april
In de voormiddag worden de bedden op de kampplaats al klaargemaakt. Wie wil meehelpen mag dit doorgeven aan Sylvie (mama Artuur).
Woensdag om 11.50 uur wordt aan de ouders die de kinderen komen ophalen gevraagd om de auto’s te helpen vullen met materiaal en koffers. Hoe meer handen… hoe lichter het werk!
Om 12.30 uur vertrekken wij met de ‘opbouwploeg’ naar Gors op Leeuw. Tot 15 uur is iedereen van harte welkom om de kampplaats daar klaar te maken.  In de namiddag gaan wij met een klein groepje de kampplaats omtoveren in de sfeer van het kamp! (attributen, knutselmateriaal, enz. )
Ouders die aanwezig zullen zijn:
Kan je maar even komen helpen? Geen probleem! Iedereen is welkom.
Donderdag 27 april

Uur + activiteit
Wie hept?
8.30 uur
8.40 uur
Auto’s parkeren op parking Veemarkt.
Alle kinderen komen naar de zitkuil op de speelplaats. De ouders die rijden vertrekken (na een signaal van Lieselot) één voor één naar de auto’s, en vervolgens meteen naar de kampplaats.
Zie vervoer  
9.20 uur






De ouders parkeren op het dorpspleintje tegenover het kasteel, naast de kerk én de pastorie. In afwachting tot alle kinderen er zijn kunnen de kleuters even op het groene pleintje naast de pastorie spelen. Zodra iedereen er is kunnen de ouders die willen hun auto parkeren nabij de ingang van herberg ‘het klokhuis’. (zie wegbeschr.)
Wij stappen met de klas via het pleintje naar de zij-ingang van Herberg het Klokhuis:
Aan de inkomdeur van Herberg het klokhuis ligt een erg oude dorpskaart met daarop:
- de kerk
         - het kerkhof
         - het kasteel
         - de oude bakoven
         - de oude school – herberg ‘het Klokhuis’
         - ontmoetingsplaats ‘de pastorie’
de deur van de herberg is gesloten.
De kleuters gaan samen op tocht om meer te weten te komen. Waar is Floris én waar is de sleutel van het klokhuis?  Wij volgen de schatkaart.
Aan de kerk staat met krijt een kasteel en een poort getekend.                                       
Aan de grote witte poort van het kasteel staat een klein bruin oud kistje. 
Aan de onderkant van het kistje is een moelijk-te-ontcijferen-zin bevestigd:
“Aangekomen? Wees niet bang, ridder Floris woont hier al zo lang!                              Laat mij niet meer in strijd! Zing uit volle borst zodat ik hoor, zing uit volle borst zodat zij mij gelooft: ik spreek de waarheid.”
De kleuters zingen het kamplied.
Aan de overkant van de straat klinkt geluid. Steeds luider en luider klinken nogal dierlijke, of zijn het ridderachtige geluiden? (Floris die op zijn borst slaat).
De kleuters stappen voorzichtig richting het geluid. Ze komen uit aan de oude bakoven en vinden geen Floris, wél een brief:
“Hier schuil ik nu al dagenlang, niemand mag mij zien, iedereen is bang! Wat is er aan de hand? Waar is koning Louis? Waar is al mijn fruit? Mijn groenten? Zijn land? Ik plukte stiekem bloemen en wat fruit om jullie welkom te heten!                               Met deze steutel kom je alles over wie ik écht ben te weten.
Mijn spreuken liggen klaar, aan mijn eed blijf ik trouw:                                                      Ik kroon jullie één voor één tot ridder of jonkvrouw!”
De kleuters doen met deze sleutel het schatkistje open. In het schatkistje ligt eens sleutel met daaraan een kaartje ‘Oude school - Herberg ‘het Klokhuis’.





















Dierlijke geluiden;) Joris én één van de papa’s?








+- 10.15 uur
Tweede keer; aankomst aan herberg ‘Het klokhuis’. De sleutel past! Er hangt een grote kaart met daarop ‘Huisregels Herberg het klokhuis’, ondertekend door kasteelheer Edouard en kasteelvrouw Johanna.
Wij overlopen de afspraken en gaan nadien samen op ontdekking in het gebouw.
-        Er is een plaats voorzien voor schoenen en jassen, daar wisselen wij steeds van schoen naar slof én omgekeerd. Zo houden wij het Klokhuis netjes!
-        Wij gebruiken slechts vier slaapkamers. De anderen betreden wij niet!
-        Wij verlaten nooit het ‘huis’ zonder toestemming te vragen. Zo keren wij na dit kamp met 23 ridders en jonkvrouwen terug naar Diest.
-        In de keuken zorgen de kasteelkoks voor lekker eten. Als zij hulp nodig hebben vragen ze deze, anders hoeven wij daar niet te zijn.  
-        De toilet mag op elk moment gebruikt worden, de slotjes aan de deuren doen wij niet op slot zodat op elk moment een volwassenen kan helpen.
-       
Ontdekkingstocht doorheen het gebouw. De kleuters ontdekken wat waar is én vinden op hun eigen bedje een welkomstgeschenk van kasteelheer Edouard en zijn mooie Johanna.

+- 10.40 uur
Tussendoortje: In de mooie polyvalente ruimte naast de keuken staat er lekker gesneden fruit klaar, mét een briefje van Floris: Smakelijk!
Na het eten spelen wij even op het binnenpleintje.

11.00 uur





 Ridder floris wil ons opleiden tot ridder en jonkvrouwen. Omdat hij bang is in het dorp gezien te worden leidde hij alvast een paar knechten en dienstmeisjes op om jullie één voor één klaar te maken voor het hof.
Start workshops en schets verloop van de namiddag.
·       1. Chambre danser - Middeleeuwse dans
·       2. Chambre déterrer - Archeologische vondsten & opgravingen:
Uitvindingen van destijds opgraven in én rond het terein. (Al dan niet geheimzinnige voorwerpen) Vb. kandelaar, oude brillen, skeletten en botten, riddervoorwerpen, … (Eventueel ook grapjes – onlogisch)
·       3. Chamre cuisinier -  Koken boven het vuur
·       4. Chambre costume ) - Ridders OF jonkvrouwen  
Gehaakte Ridderhelm geven & Ridderharnas & zwaard knutselen
Jonkvrouwen:
Gehaakt kroontje geven & Mooie haartooi, eventueel grimm.
Kledij jonkvrouw (kleed) knutselen
·       5. Chambre lire - Oude geschriften ontcijferen – Namaken op Middeleeuws schild (eventueel luisteren naar verhala uit Middeleeuwen)



ATELIERDUUR: 45 minuten  (= doorschuiven na 45 minuten)


1 Keet (en Sofie (vanaf namiddag)
2 Mariëlle
3 Raf en indien nodig even afwisselen met  Véronique/Natasha?
4 Ridders en jonkvrouwen: Elke’s, Hedwig, Cindy/Nash
5 Ellen, maar Voorbereiding: Stefanie, maar uitvoering Ellen
12.00 uur
Eten:


12.30 uur

13 uur
Buitenspelen op het grasplein of op de binnencours.

Hervatten atelier-doorschuifsysteem
13 uur: tweede ateliersessie
13.45 uur: derde ateliersessie






14.30 uur
Tussendoortje

14.45 uur
14.45 uur: vierde ateliersessie
15.30 uur: vijfde ateliersessie:
16.15 uur: Opruimen en spelen op het grasveld tot 17 uur

17.00 uur

Herhalen kamplied & Toonmoment
Ridder- en jonkvrouwenquiz: opdrachten om te bewijzen dat wij effectief bekroond mogen worden. Bij elke opdracht komen wij een stap dichter bij Floris.
Speurtocht eindigt: BELOFTE: ontmoeting met Floris op het Middeleeuws bal.


17.30 uur
Eten


18.00 uur
Ontmoeting met Floris op Middeleeuws bal. Floris is dolgelukkig én kan zijn ogen niet geloven. Als hij zo een knappe groep tot ridders en jonkvrouwen kan bekronen…zal de mooie zwangere Johanna zeker geloven dat hij de echte hofridder van Koning Louis is! De kinderen en ridder Floris smeden samen een plan om morgen klokslag 12 uur naar de witte kasteelpoort te gaan én ridder Floris zijn bestaan te bewijzen!
Middeleeuws bal in kledij – samen met Floris de net geleerde middeleeuwse dans dansen!
Ridder Floris voor het eerst écht aanwezig tot bij het slapen gaan!
18. 30 uur
Kampvuur met Floris
Zingen rond het vuur!
Kampvuur: Raf
Paella-pan: Ine

19.00  uur


20.00 uur of later
Wassen en pyjama aandoen
Ridderverhaal onder de dekens in pyjama. (als kinderen niet te moe zijn)  Afscheidsgroet van ridder Floris
Slaaptijd.
De ouders die op kamp komen van donderdagavond tot vrijdag komen aan.

Keet

Vrijdag 28 april
7.30 uur
Wekker (de kinderen die al wakker zijn mogen rustig in een boekje kijken…)
Ochtendgymnastiek in pyjama :
Klaarmaken in groepjes per kamer – omkleden – bagage inpakken.

+- 8.30 uur
Ontbijt
Tanden poetsen

9.00 uur

Bim-bom-bim-bom
Plots horen de kinderen luidkeels de klokken van de kerktoren (of iets wat daarop lijkt;)! De klokken blijven maar klinken doorheen het hele dorp. Plots horen wij iemand zingen en lachen.  
Het is Johanna. De mooie Johanna’s zoon is geboren. Ze is dol van geluk. Wij zien van op het pleintje haar stralend genieten op de bovenste trap van de Middeleeuwse kerk. Wij blijven op afstand om hen nog wat rust te geven… .

Johanna is voor het eerst aanwezig.
9.30 uur
Tussendoortje en even spelen op het grasveld.

10.00 uur









11.30 uur





12.00 uur


De kleuters willen het goede nieuws meteen aan Floris vertellen. Zij gaan naar hem op zoek. Floris is niet in de oude bakoven, maar daar ligt wel een brief. Hij uit dat hij erg genoot van mooie avond aan het vuur. Hij is apentrots op deze mooie ridders en jonkvrouwen maar…toen hij na het mooie avondbal in slaap viel verscheen er plots een belangrijke gedachte in zijn hoofd:
Johanna zou hem pas geloven als hij ook kan vertellen wat hij hier plots doet en wie Koning Louis is. Dit had ze duidelijk in haar brief geschreven. De kleuters beloven te helpen én op onderzoek te gaan…!
Floris weet zeker dat er nog getuigen moeten zijn die over zijn bestaan weten! Hij uit nogmaals wat voor een goede ridder hij steeds is geweest.
De kleuters gaan op speurtocht in het dorp waarbij zij raadselgewijs steeds meer te weten komen over koning Louis én vooral over het verleden van ridder Floris.
“777 jaar heeft ridder Floris diep in de kelder onder dit mooie kasteel geslapen” vertellen de kleuters na het grote onderzoek. Een paar dorpsbewoners wisten wel dat koning Louis hier ooit woonde én zo kwam steeds meer de waarheid aan het licht. Koning Louis had destijds inderdaad een zeer goede ridder waar einde en ver over verteld werd. Koning Louis werd erg oud. Sinds de dag dat hij stierf was er plots ook geen sprake meer van zijn dapperste ridder. Het leek wel alsof die zich verscholen had voor het verdriet. Het verleden van ridder Floris en alle onduidelijkheden worden verklaard. Meteen vertellen de kleuters dat zij wel weten…dat deze nacht de mooie Johanna en de Edouard samen een kindje gekregen hebben.
De kleuters bundelen alle weetjes die ze te weten kwamen tijdens de speurtocht én moedig stappe zij richting het kasteel. Zij hopen dat Floris durft te verschijnen én ook de blije Johanna in al haar vreugde even tijd maakt om naar de poort te komen.  
Klokslag 12 uur verschijnt Johanna aan de witte kasteelpoort. Floris is nog niet te bespeuren. Maar Johanna komt niet alleen. In haar handen draagt ze een bloedmooi net geboren babytje. Een kleine prins…  .
Met een zachte stem spreekt ze de kleuters toe. “Lieve ridders en jonkvrouwen, welkom in mijn kasteel. Vertellen jullie mij a.u.b. meer over die vreemde Floris.
Johanna, die van de kleuters de volledige waarheid hoort kan haar ogen en oren niet geloven. Ze is zo gelukkig dat ze nu eindelijk weet wie die Floris is. Johanna wordt er stil van én lijkt diep na te denken.
Ze vraagt de kinderen om ridder Floris naar het kasteel te brengen. Aangezien die de hele tijd achter de kasteelmuur bang stond te gluren…is die na 3 keer roepen al ter plaatse. Johanna kijkt diep in de ogen van ridder Floris en vraagt: “Lieve ridder Floris, oudste bewoner van het kasteel. Ik heet u van harte welkom in jouw…kasteel!  Mag ik u bekronen tot peter van ons kind?”
De bange ogen van Floris glinsteren ogenblikkelijk even hard als die van Johanna. Dolgelukkig geven ze elkaar meteen een Middeleeuwse warme omhelzing.
Terwijl Floris één hand fier op de schouder van de mooie Johanna legt en de andere op het zachte buikje van het net geboren kindje, fluistert zij in de oren van haar zoon: “Louis. Edoaurd, ik én peter Floris zullen erg goed voor je zorgen!”
Zij leefden nog lang en gelukkig.


Poetsen van de kampplaats:
Sylvie
Sofie
David
Speurtocht +- 10.15 – 11.50 uur : Elisabeth en Joris




12.30 uur
Eten en verrassingsbrief: namiddag: zwemmen in Kapermolen (binnenzwembad). 

12.30 uur




13.00 uur
14.15 uur
De kleuters krijgen een verrassingsbrief van het nieuwe kasteelpaar:
Lieve ridders en jonkvrouwen, jullie inzet was zo knap! Het kasteelzwembad diep in onze kelder is te klein maar ga naar dit adres en maak het deze laatste kampnamiddag ongelooflijk fijn!
Eeuwige dank!
Johanna, Edouard, Louis en peter Floris!
Vertrek naar het zwembad. Binnenzwembad Kapermolen, Hasselt.
Wij verlaten het bad, en kleden ons om.

14.40 uur
Kleine versnapering en vertrek vanuit Kapermolen naar De Pit!

+-15.15
Aankomst De Pit (15.15 a 15.30 uur)

1.       Voorzieningen
Adres
Herberg Het Klokhuis
Martinusstraat 34
3840 Gors-Opleeuw (Borgloon)

     



  
   
Slapen
Er is ruim voldoende slaapgelegenheid voorzien op de kampplaats. Er zijn o.a. 4 kamers van 8 bedden. Op elke kamer slapen een zestal kleuters én twee volwassenen.
Kamerverdeling:
Volgende ouders blijven donderdag én blijven niet slapen: Elke (L.), Natasha, Joris (enkel vervoer heen), Véronique (vanaf 11.30 uur donderdagavond)
Volgende ouders komen donderdagavond vanaf 20 uur aan én blijven wél slapen: Sandra, Véronique, Sylvie, Tonny, David (komt na autowissel met Véronique)
Volgende ouders blijven van donderdagochtend tot vrijdagnamiddag: Ellen, Raf, Sofie (vanaf donderdagmiddag), Cindy/Nash,
Andere:
Nancy: vrijdagochtend bij ontbijt - vrijdagavond
Elke (W.): donderdagochtend -  vrijdagochtend
Hedwig?
William: Komt vrijdagochtend aan.
Vanaf 20 uur komen de ouders aan die van donderdagavond tot vrijdag mee op kamp gaan. Zo kunnen zowel de ouders die aankomen, als zij die afscheid nemen hun kleine kapoen nog een kusje geven in bed. Gelieve in het belang van de kinderen waarvan er geen ouders zijn op kamp dit uur te respecteren. (Zo voorkomen wij dat kinderen heimwee krijgen wanneer zij gaan slapen én heel veel ouders aanwezig zijn…maar niet hun eigen mama of papa.)
Kamer 1: Jef, Artuur, Charlotte, Uuna, Roza, Billie-Roos  Sylvie/Joris/Lien
Kamer 2: Liane, Stella, Tessa, Gwendolyn, Lucie, Martha   Sandra/Sofie/Elke
Kamer 3: Viktor, Shanice, Heloïse, Femke, Jarre, Annaïs    David/Raf/Tonny
Kamer 4: Tom, Finn, William, Lander Nash/Hedwig/Ellen
Zoals jullie wellicht al vernamen is Yawaher uiteindelijk toch verhuisd. Jammer genoeg zit zij niet meer in ons klasje maar gaat zij in Kasterlee naar school. Vandaar de eventuele wissel!
Er kunnen telkens 2 volwassenen bij een groep van 6 kinderen slapen op de kamer. De andere volwassenen kan in de slaapkamer (in dezelfde gang) slapen. Gelieve dit vooraf even af te spreken en door te geven. Ook de stageaires Keet en Mariëlle zullen een handje toesteken dus het avondritueel kan zo rustig verlopen. Dankjewel.
De nooduitgang bevind zich op het uitende van de slaapkamergang. (ter plaatse zeer zichtbaar!)
Aan de hand van een beurtrol is er ’s avonds steeds een oudergroepje aanwezig dat in de kamers toezicht houdt tot alle kleuters slapen.
beurtrol: 30 minuten 2 ouders – we spreken op het kamp telkens af welke twee ouders elkaar aflossen.
Na 30 minuten wisselen wij elkaar af.
De begeleidende volwassenen mogen een lampje meebrengen om indien nodig op de kamers te laten branden. In de gang wordt ook een babyphone geplaatst zodat we ook al zijn wij in de kamer ernaast, onmiddellijk reageren indien er toch iemand wakker wordt.
 Wassen
Er zijn 13 lavabo’s, 7 toiletten en 4 douches verspreid over 4 saniataire ruimtes. Er is m.a.w. voldoende ruimte om ons in kleine groepjes klaar te maken voor het slapen gaan én s’ochtends om aan de nieuwe dag te beginnen! Per slaapkamergroepje is er één badkamer voorzien.
’S Avonds en ’s ochtends maakt elke ouder de toegewezen kindjes klaar voor de nacht, én nadien voor de dag. Aan de wasbak worden de kleuters hun handjes en gezicht gewassen. De tanden worden gepoetst, de haren gekamd, enz.
De douches gebruiken wij normaal gezien niet voor de kleuters tijdens dit (korte) kamp.
  

Het wasritueel gebeurt in de slaapkamergroepjes. De begeleiders per kamer maken ’s avonds en in de ochtend (afhankelijk van wanneer zij er zijn) de kleuters klaar. Keet en Mariëlle helpen waar nodig.
Elke (Liane) en Sylvie zijn de verantwoordelijke EHBO-ouders en doen een extra controle om te checken of alle kinderen de nodige medicijnen, zalfjes e.d. kregen voor het slapen gaan.


Eten
Gelieve vooraf in te vullen op het daarvoor bestemde formulier of je kind allergieën heeft. Hier wordt uiteraard rekening meegehouden. Spreek a.u.b.  indien nodig Lieselot of de klasouder vooraf even aan.
De maaltijden worden steeds voorzien door het ‘keukenteam’. Dit is telkens opnieuw een groepje ouders die instaan voor het reilen en zeilen van een bepaalde maaltijd. Nadien doen zij samen met één groepje kinderen de afwas.
De kampplaats is voorzien van een ruime industriële keuken, en daarnaast een grote ruimte die ook als eetzaal kan dienen.
   
De kampinkopen (ingrediënten voeding) worden gedaan door: Raf en/of Elke (S.), Ine?!
De voedingslijst berekenen en aanpassen aan allergieën: Raf?
Tijdens het kamp proberen wij een evenwicht te zoeken tussen (in de mate van het mogelijke) gezonde voeding maar zeker ook budgetvriendelijke voeding. Dankjewel voor jullie begrip!
Op de kampavond spreken wij volgende maaltijden en tussendoortjes af. Deze kunnen eventueel ook vooraf bereid worden.

Raf (Viktor) wil tijdens het kamp graag het reilen en zeilen in de keuken leiden. Dankjewel!
Uiteraard zijn alle helpende handen daar welkom. Elke S., Véronique, Ellen en Natasha zullen hem alvast bijstaan. Ook andere aanwezigen mogen uiteraard helpen;)!
Vegetarisch: Martha, Sofie, Yawaher, Keet
Allergie: zuivel (géén koeproducten): Lieselot
Donderdag
UUR
Tussendoortje donderdagvoormiddag: fruitsnackje
Verse stukjes fruit snijden (in thema; zie programma kamp) Ellen? Andere?

Middageten: Soep met een stukje brood
David (Stella) maakt deze vooraf.

Tussendoortje donderdagnamiddag: ?
Koeken school  

Avondeten: Spaghetti
Véronique en Natasha maken deze saus in de namiddag. Raf helpt.
23 kleuters +
? volwassenen

Avondhapje : Drakenthee
?
Vrijdag

Ontbijt: boterhammen met confituur/choco
Hardgekookte eitjes
Cornflakes
Keukenploeg
23 kleuters +
? volwassenen?

Tussendoortje vrijdagvoormiddag: ?
Sylvie

Middageten: Middeleeuwse pannenkoeken (kleurrijke pannenkoeken)
Raf en keukenhulp…

Tussendoortje vrijdagnamiddag: Koek van de school
Deze worden vooraf meegenomen.

De kinderen mogen een kookschortje meenemen (dit hoeft niet aangekocht te worden!!!) Zij mogen in groepjes helpen met de tafel te dekken en/of af te ruimen nadien.

2.       Aanwezige ouders en vervoer
Ouders die aanwezig zijn en helpen op kamp donderdag 27 april tot bij het slapen gaan.
Wij proberen ’s avonds ervoor te zorgen dat de kinderen een echt kampgevoel hebben en dat het aantal ouders aanwezig bij het slapen gaan beperkt is. Dankjewel voor jullie begrip.
Ouders die aanwezig zijn en helpen op kamp van donderdagavond of vrijdagochtend tot vrijdagnamiddag!
Rijden naar de kampplaats donderdag om 8.40 uur?
OUDER
KINDEREN (hoeveel)         
Auto 1: Ellen
Finn, Lander,  Jef, Artuur
Auto 2: Elke’s
Liane, Gwendolyn, William  
Auto 3: Natasha                                                         Veel bagage!
Femke, Jarre, Annaïs
Auto 4: Joris                                                                Veel bagage!
Charlotte, Roza, Billie-Roos  
Auto 5: Lieselot
Martha, Lucie, Yawaher
Auto 6:  Cindy
Tom, Tessa, Stella
Auto7: Raf
Viktor, Shanice, Heloïse, Uuna
           
 Rijden naar van de kampplaats naar de Pit op vrijdag om +- 15 uur?
OUDER
KINDEREN
Auto 1: Ellen
Finn, Lander  
Auto 2: Sandra
Gwendolyn, Liane, William
Auto 3: David                                                              Veel bagage!
Annaïs, Femke, Jarre
Auto 4: Nancy                                      3 reseve plaatsen/bagage
Uuna, Charlotte
Auto 5: Sofie
Martha, Lucie, Yawaher  
Auto 6:  Nash
Tom, Tessa, Stella
Auto7: Raf en Tonny (geen auto maar wel aanwezig!)
Viktor, Shanice, Heloïse

Auto 8: William                                                          Veel bagage!
Roza, Billie-Roos
Auto 9:  Sylvie                                                            Veel bagage!
 Artuur, Jef
De meerderheid van de klas zit in de heen-en terugrit in exact hetzelfde autogroepje.


Wie een autostoel heeft mag deze bezorgen aan de mama of papa waarbij je kind in de auto zit. Gelieve deze te signeren met de naam van je kind zodat deze bij een eventuele wissel in de terugrit weer goed terechtkomt.
3.       Knutselmoment op maandag 17 april (Paasmaandag) vanaf 10 uur (zonder kinderen) in de klas.
Wie? Nancy (voormiddag), Sofie, Elisabeth, Keet …?
Wie wil thuis knutselen i.f.v. het kamp? Hedwig, Sylvie, Keet, Mariëlle,…?
Lied? Er wordt een kamplied gemaakt dat tijdens het kamp geregeld samen wordt gezongen (sfeerschepping en samenhorigheid!)
Knutsellijst tijdens knutseldag of thuis:
-       Bagagehangers (in thema): Sylvie
-       Welkomstgeschenk voor op het bed van de kleuters
-       Middeleeuwse versiering voor aan de deur, in de zaal, aan de slaapkamers, enz.



Te verzamelen materialen voor de knutsedag of tijdens de knutseldag:
aankopen

zoeken
-       Verkleedkledij Middeleeuwen voor de kleuters
-       Karton!!!
stageaire
-       Organisatie Middeleeuws bal?
-       Ochtendgymnastiek: Middeleeuwse dans?

meenemen uit de klas/school
-       Fruit/groenten/koeken voor…keer
-       Handdoeken
-       Schoteldoeken
-       Afwasmiddel
-       Vloeibare zeep (hand + gezicht)
-       Keukenrol
-       Tandpasta
-       Poetsproduct
-       Radio
-       Knutselmateriaal: glitters, verf, enz.
-       Stemhandjes
-       Blikopener!
-       Vuilniszakken
-       Tel.nummer anti-gifcentrum en huisarts in de buurt
PERSONAGES (Best geen vertrouwde personen)
-       Jonkvrouw Johanna
-       Ridder Floris

4.       Financieel
Het te betalen bedrag werd eerder dit jaar door jullie betaald via de schoolrekening.
De school betaald 5 euro per kind, de ouders 35 euro. Indien dit budget de onkosten van de begeleiders niet dekt betaald de school het verblijf van 3 begeleiders (3 x 40 euro).
Wij starten met een bedrag van
23 x 35 euro (ouders) = 805 euro
23 x 5 euro (school) = 115 euro
120 euro (bedrag om verblijf ouders ter plaatse  te vergoeden)
Totaal: 1040 euro
De verblijfskosten bedragen 45O euro, zonder verbruikskosten. (juiste bedrag verschijnt op de blog!)
De overige bedrag wordt gespendeerd aan:
-       Verbruikskosten
-       Voeding op kamp
-       Materiaal activiteiten
-       Externe activiteiten tijdens het kamp vb zwemmen

5. Materiaallijst kinderen + ouders
Wat stoppen wij in de kampkoffer (met bagagehanger)?
Gelieve in de bagage een zakje te stoppen met de kleren van vrijdag, en een ander zakje met reserve kledij. Zo verloopt het ’s ochtends vlotter en hoeven de kinderen niet alle kleren uit te pakken. Gelieve op het zakje de naam van je kind en de naam van de dag te noteren.
De bagage mag op dinsdag 25 april in de hal tegenover de deur van de klas geplaatst worden. Deze wordt woensdagmiddag al naar de kampplaats gebracht.
Gelieve alle andere spulletjes in één bagagetas te stoppen en steeds te voorzien van een naam.
Om te slapen…
-       Slaapzak OF donsdeken (klein verpakt aub)
-       Matrasovertrek
-       Extra deken!
-       Kussen
-       Warme pyjama
-       Warme sokken
-       Sloffen voor binnen
-       Knuffeltje/foto van mama en papa/broers en zussen/huisdieren/enz…
Om ons te wassen…
-       Tandenborstel
-       Bekertje (met naam)
-       2 washandjes en een handdoek
-       Kam/borstel
   (tandpasta en zeep moet NIET meegebracht worden, dit wordt gemeenschappelijk aangekocht!)
Om ons aan te kleden…
-       Ondergoed
-       Dikke kousen (extra paar)
-       Warme kledij die tegen een stootje kan
-       Laarzen
-       Stevige schoenen waarmee we flink kunnen stappen en ravotten
-       Pantoffels
-       Regenjas
-       Reserve kledij
Ook niet vergeten: Zakje voor vuile was, zakdoeken, autostoel (als je dit hebt)
De kleuters en ouders mogen zich Middeleeuws verkleden (start; bij het kampvertrek in Diest;)! Dit is geen verplichting!!! Wie graag kledij leent in de klas of bij elkaar mag zeker een seintje geven.
Stiekem te bezorgen: in een grote zak tegenover de klas worden dinsdag de zwemzakken bewaard. Sylvie én… nemen de zwemzakken woensdagaochtend mee naar het kamp, maar het zwemmen wordt een verrassing!
Indien akkoord brengen de begeleidende ouders volgende producten mee:
2 rolletjes wc-papier

Materiaal ateliers: Indien er nog materialen nodig zijn voor een bepaalde activiteit waarvoor jij je engageerde, laat dit dan zeker weten!
Heel wat ouders werkten tijdens de kampavond ijverig mee én gaven al op welke workshop of activiteit zij willen doen. Was jij er niet bij?
Bekijk het kampprogramma eens én laat maar weten waar jij een handje wil toesteken. Dankjewel!

Afspraken
Uiteraard gelden dezelfde afspraken als in de Pit ook wanneer wij op kamp zijn.                                           Wij proberen steeds met respect om te gaan met elkaar en met de omgeving.
Aan de ouders wordt gevraagd om tijdens het kamp je zorg niet te beperken tot je eigen kind, maar steeds er te zijn voor dé groep. Zo dragen wij samen bij aan een onvergetelijk kamp voor deze flinke oudste kleutergroep.
Heel wat ouders lieten vooraf weten welke taken ze tijdens het kamp willen opnemen, de ouders die er niet waren werden eveneens in het schema verwerkt. Wie vragen of opmerkingen heeft mag uiteraard steeds vooraf Lieselot of de klasouder(s) daarover aanspreken.
Ik kijk er enorm naar uit om er samen met de kinderen en met jullie een onvergetelijk kamp van te maken.


Dankjewel voor de ongelooflijke samenwerking!!!