vrijdag 30 september 2011

Uitstap bosmuseum Gerhagen

Dinsdag brachten wij het geplande bezoek aan het bosmuseum!
Wij waren intussen te weten gekomen dat daar dopjes werden verzameld voor het aanschaffen van hulphonden. Fier gaven wij onze 2 grote zakken, en onze bak dopjes die wij op 1 week verzameld hadden af! Het potje waarover Axl ons verteld had... was wel een beetje te klein voor al onze dopjes! Wij blijven dopjes (in beperkte maten) verzamelen in de klas, en tijdens onze maandelijkse buurtwandeling verzamelen wij ook de dopjes van de buren..!


Wij trokken naar het bos met 'Herman'.
Wij liepen onder een groot bord door, waarop wij al een aantal letters zelf lazen '

s t i l ...'

Dit bos is een stiltebos vertelde Herman ons. Zachtjes praten kon natuurlijk wel!
101 verklaringen waarom dit een stiltebos zou noemen... bedachten de kleuters spontaan!

" Dat is om de dieren niet te doen schrikken"

" Om de vogeltjes niet bang te maken"

..


De dennenappeltjes lagen met hopen op de grond en waren erg verleidelijk om mee te gooien.. Herman liet ons één keer met de dennenappeltjes gooien maar vertelde meteen erbij dat de 'bomen dat eigenlijk niet echt leuk vinden, net zoals wij het niet leuk vinden om een dennenappel tegen ons hoofdje te voelen...' en met alle respect voor de natuur besloten wij dat dat niet meer te doen!






We ontdekten vanwaar de naam 'paddestoelen' vandaan komt, dat er ook giftige paddestoelen zijn, dat sommige in de ogen kunnen prikken, we luisterden naar prachtige verhaaltjes over de natuur, welk dier vogelhuisjes durft stuk te maken, wat de rijger graag eet, enz.

Kortom een ongelooflijk boeiende boswandeling, met een hele lieve gids!

Natuurlijk verstoppen de diertjes zich in het bos.. als wij daar met een grote groep kindjes aankomen. Maar in het museum kwamen wij nog meer te weten en konden wij de dieren ook bekijken. Wij gingen op zoek naar het goudhaantje, het roodborstje, enz. Wij maakten puzzels van de verschillende vogels. Voelden aan de vacht van de dieren, enz.










In het museum gingen wij op vogelzoektocht en probeerden wij per groepje de ekster, het roodborstje, enz. te zoeken! Al snel konden de kleuters tussen heel veel vogels deze herkennen! De namiddag vloog voorbij.. en het was al weer tijd om Herman hartelijk te bedanken voor de fijne wandeling, en het boeiende museumbezoek! Nog een lekker koekje eten, even uitrusten, want de mama's en papa's wachten ons in school op!

In de klaskrant maakten wij de dag nadien heel boeiende stripverhaaltjes over het museumbezoek. De kindjes hadden er ongelooflijk veel van onthouden.. maar dit lees je binnenkort wel in 'Loesje's onderzoekskrant' of nu op de tekeningen in de klas!



DANKUWEL voor alle hulp voor, na en tijdens deze leuke uitstap! Zonder jullie was dit niet gelukt!