dinsdag 29 maart 2016

Een kijkje in de klas; Fijne vakantie!!!

De laatste week voor de vakantie betekende voor onze (b)engeltjes weer groot feest in de klas! Fala en Cassius waren jarig deze week, naast het grote feestje waar de hele klas werd uitgenodigd vierden wij ook in de klas uitgebreid hun verjaardag! 


 Samen met Eliane maakten wij heerlijke fruitsla. Iedereen maakte zijn eigen schoteltje...! Smullen maar! DANJEWEL

 Om Karolien haar klas te bedanken maakten wij 'bedrankjes'. Wij versierden de bekertjes en voegden allerlei lekkere ingrediënten bij elkaar tot een fris lente-aardbeisapje!

 Cassius bracht heerlijke taart én een super leuk cadeau mee naar de klas! Even voelen... en dan! Wauw, hier gaan wij zoveel plezier mee beleven! DANKJEWEL

 Wij helpen Cassius hoog op de tafel en zingen luidkeels voor hem. Hoe kan het ook anders...? Als activiteit kiest hij 'buitenspel: voetbal!' De hele klas speelt mee, én wie er na één match even genoeg van heeft.. geniet op zijn/haar eigen fiets die speciaal voor de fietsdag werd meegebracht!




 Fala ziet fier in haar zetel... tot ze plots luidkeels zegt 'oeps, de cadeautjes zijn kwijt!'

 Gelukkig komt papa Dennis op dat moment binnen. Niet met de cadeautjes, wel met een: schatkaart!
 Wij gaan met de klas op schattentocht tot we de leuke cadeautjes vinden! DANKJEWEL



Wij duiken deze week ook weer het water in. Dieter wacht ons op en leert ons één voor één zwemmen, terwijl de anderen even spetten en spatten in het ondiepe! 















Dat gaat al goed! Knap jongens en meisjes! 

Wij sluiten de week af met het lente-atelier en een mooie afsluiting met 'Eefje donkerblauw'.
Ik wens jullie een hele fijne vakantie samen! 





Mededeling; Draaiboek kamp 2016 - werkdag kamp dinsdag 5 april vanaf 11 uur - wie komt (zonder kinderen!)?




De weg naar Cor Castellum 

Draaiboek kamp oudste kleuters - 14 en 15 april - 2016 Binkom


Alle kleuters ontvingen via de boekentas deze informatie in een draaiboek!
Wie toch nog vragen heeft mag mij steeds mailen of bellen!


Inleiding

1.            Programma kamp + Helpende handen.
·               Vooraf
·               Donderdag
·               Vrijdag
2.            Voorzieningen
·      Slapen en wassen
·      Eten
3.            Vervoer en aanwezige ouders
4.            knutselmomenten
·               met/zonder kinderen
5.            financieel
6.            Mee te brengen


Afspraken


Dankjewel!





‘Ik ga naar Cor Castellum’
‘ik ook’ ‘Ik ook’ ‘Ik ook’
‘ik reis naar Cor Castellum’
Overal op aarde ontmoeten mensen elkaar... allemaal op weg naar Cor Castellum. En wie er ooit geweest is... weet waarom zoveel mensen er naartoe willen. Cor Castellum is een prachtig groen heuvellig dorpje, te  midden van eindeloos kleurrijke en uitgestrekte akkers. Wat dit dorp nog veel wonderbaarlijker maakt is dat het niet de mensen zijn die hier het leven bepalen maar wel ontelbaar veel erg kleine, maar prachtige wezentjes. Zij verzorgen dit wondermooie landschap, ze dragen zorg voor de dieren, ze zorgen al eeuwen voor elkaar en het ruikt er steeds heerlijk fris naar net ontkiemde bloemetjes die staan te schitteren in de frisse heuvellucht. Ze voelen zich goed in Cor Castellum, het wonen in dit dorp lijkt wel een droom waaruit ze nooit ontwaakten.
Zoals wel te verwachten is dit dorp niet alleen voor de Cor Castellums een droom, van einden en ver trekken ook mensenwezens naar dit dorp, om er vervolgens hun hart te verliezen en voor eeuwig met een ‘Cor Castellum-verlangen’ te leven.
Fijn? Zou je denken?
Wel vroeger, heel lang geleden vonden de Cor Castellums dat ook fijn. Gezellig, lekker dicht bij elkaar. Ze waren nieuwsgierig naar de mensenwereld, ze vingen met hun elfenoogjes voorzichtig een glimp op van de vele bezoekers die er kwamen. Ze waren fier dat van einden en ver mensen hun mooie bloemetjes kwamen bewonderen en kwamen proeven van de heerlijke vruchten die er groeien. Maar... zoals in de meeste sprookjes doken er ook bij de Cor Castellums drie grote problemen op.

Eerst en vooral zien de vele nieuwkomers er zo anders uit dan hen, ze gedragen zich niet als een Cor Castellum maar als een mensenwezen. Het onbekende, en onvoorspelbare gedrag van de mensenwezens sloeg de vele trotse bewonertjes een beetje uit hun loot. Hun wereldbekend succes veranderde stilaan in een onoverzienlijk probleem. Meer en meer mensenwezens kwamen gepakt en gezakt aan. Meer en meer elfenwezentjes werden bang en doken weg. Verbouwereerd door het mooie dorp en gechoqueerd door de erge toestanden in hun eigen dorp riepen de mensenwezens. ‘In mijn dorp is het al vijf jaar ruzie tussen alle dorpsbewoners.’ ‘Onze koning wil dat wij geen kinderen meer maken.’ ‘Onze vorst zorgt voor ruzie tussen de ene helft en de andere helft van ons land’. ‘Als meisje beteken ik niets meer in mijn dorp’. Enz. Één voor één begrepen de duizenden elfjes de wanhoop die op de mensenwezens hun gezichtje te lezen stond. Maar de vele grote rare en koude wezens bij elkaar maakten de elfjes wel een beetje bang. Het is erg goed in Cor Castellum, de magische wezentjes gaan erg respectvol met elkaar om. De elfenwezens zijn bang van het kwade, bang van de toch wel respectloze verhalen uit de mensenwereld! De ‘goede’ wezentjes willen goed blijven en... zal dit wel blijven lukken met zoveel invloed uit de mensenwereld?

Een tweede probleem in Cor Castellum ontstaat wanneer steeds meer mensenwezens hun prachtige bloemetjes meenemen. Cor Castellum kan heus wel een bloemetje missen... maar in plaats van het plekje dan vrij te laten voor een nieuwe bloem, gooien sommige mensenwezens zelfs afval op de grond. Dat vinden de Cor Castellums, die zo respectvol omgaan met hun prachtige natuur verschrikkelijk! Het ruikt vies, de vele plastiekjes vergaan niet, wordt Cor Castellum straks een afvalberg?

Een derde en laatste probleem in Cor Castellum (en ver daar rond) speelt zich af in de longen van de elfjes. Ze vliegen erg graag rond maar heel veel mensenwezens komen met grote vies ruikende vierwielers naar het dorp. Zij kunnen door de vervuilde lucht nog nauwelijks rondvliegen en de uitlaatgassen laten overal grijze wolkjes achter. Zouden die mensenwezens dan nooit even aan die heerlijke frisse dorpslucht denken?

De Cor Castellums zijn bang voor het kwade. Zij willen geen ruzie, zij willen geen afval, en geen ruikende vierwielers! De wezentjes voelen dat zij de grote toestroom niet meer aankunnen en het verlangen naar de eindeloze rust die tot voorkort in Cor Castellum heerste neemt dag na dag, uur na uur toe! Stilaan geven zij het meer en meer op, ze hebben geen moed meer om de vele nieuwkomers op te vangen, om zich steeds opnieuw te verstoppen en te schuilen in hun eigen dorp. Het ergste wat kan gebeuren gebeurt, dag na dag vertrekken er prachtige elfenwezens uit Cor Castellum... op de vlucht voor nog meer toetreders verlaten ze hun wondermooie dorp!

In het midden van Cor Castellum, nabij de oude eik woont Lacertus. Hij woont daar in een mooie grot waar alle elfjes zich al eeuwig veilig voelen. Dit zou niet alleen door de grot komen maar ook door de steeds weer vindingrijke Lacertus... die de grot bewoont!
Wanneer er tijdens de voorbije jaren een probleem ontstond kwam Lacertus het al oplossen nog voor de dorpsbewoners zich bewust waren van het probleem. Maar deze keer... duurt het erg lang. Lacertus komt nog nauwelijks uit zijn grot... en dat maakt de dorpsbewoners nog banger. Na wel zeker 7 dagen en 7 nachten hopen op de inbreng van deze vindingrijke trol bewegen er een paar takjes en blaadjes voor de inkom van zijn grot!
Onmiddellijk staan de tientallen elfjes die wél nog gebleven zijn in Cor Castellum klaar aan de grot!  En zoals de bewoners wel verwachten, Lacertus is niet voor niets zolang in zijn grot gebleven. Hij was eveneens bang van al die nieuwe gezichten, hij wist niet wat ze kwamen doen, of ze misschien hier komen ruzie maken in plaats van in hun eigen dorp? Of ze ons dorp misschien tot hun dorp willen omtoveren, een dorp voor mensenwezens? Maar deze boze en bange gedachten maken Lacertus niet gelukkiger! ‘En door alleen maar te denken en te denken... lossen wij eveneens de 3 grote problemen niet op’ spreekt Lacertus de elfenwezentjes toe.
Lacertus besluit het product van weken diep denken te verspreiden in Cor Castellum. Hij doet een oproep aan alle bewoners:
“Wie kan een signum drop maken? Een wondermiddel dat bij één druppeltje op de huid meteen het hart zichtbaar maakt?” Zo kunnen de elfjes aan de grens dit middel op de nieuwe mensenwezens hun huid laten druppen... om hen vervolgens toe te laten of... de rug te keren!
Deze oproep zorgt voor een grote opkomst bij de Cor Castellums. Ze geloven in het plan van Lacertus en besluiten om niet meer uit het Cor Castellumlabo te komen voor dit druppeltje klaar is!
3 dagen en 3 nachten ziet Lacertus nauwelijks magische wezens in zijn dorp! En dan... gebeurt het:
De professorelf heeft haar witte schort nog aan, de bril van elfje hoop valt bijna van haar neus en het hart van elfje cor bonkt zo hard dat het zij er zelf bijna van omvalt, maar... deze drie hebben de missie volbracht!
“Tribus Magus stelt voor... (zingen ze terwijl ze rond de oren van Lacertus fladderen):
“Het Signum drop van Cor Castellum!”
Meteen gaan ze ermee naar de grens. Ze testen het uit op de eerstvolgende bezoekers. Nieuwkomer na nieuwkomer zijn hart spreekt door het druppeltje. Schittert het druppeltje? Dat belooft veel goeds! Gebeurt er niets? Dan wordt uit angst voor het kwade de nieuwkomer niet toegelaten.
Velen worden meteen welkom geheten, sommige hun slechte geest verraadt hun en zij moeten terug naar het land van herkomst! Dag na dag, jaar na jaar lijken de Cor Castellums zich veilig te voelen door het gebruik van Signum drop aan de inkom van hun dorpje! Het wordt er weer gezelliger, het vertrouwen keert terug. Het probleem van de bloemetjes en de afvalberg, maar ook het probleem van de vieze lucht blijft jammer genoeg wel groter worden. Dat de angst voor het kwade weg is lijkt de Cor Castellums wel weer tevreden te maken.

Maar helaas, het flesje met Signum drop geraakt stilaan leger en leger en het lukt de Tribus Magus niet meer om het druppeltje weer bij te vullen. Er zijn nog slechts een twintigtal druppeltjes over... . De angst in Cor Castellum neemt toe, de magische wezentjes beginnen alvast opnieuw te zoeken naar veilige schuilplaatsen én... de onrust overheerst weer in dit ooit zo mooie dorp!
Net zoals vorige keer duikt Lacertus weer weg... wat voor de dorpsbewoners alleen maar een bevestiging is: de wanhoop is nabij!
Je hoort in Cor Castellum meer mensenwezens dan elfjes, en ook de trollen durven zich niet meer laten zien. Het dorp lijkt zich wel helemaal te hebben overgegeven aan de ruwe wereld van de mensen.
7 Dagen en 7 Nachten is Lacertus al niet meer tevoorschijn gekomen. En deze keer doet hij dat ook de 8ste  dag niet... . Of toch niet tot het moment dat hij bezoek krijgt van een klein lief elfje met een pit verweven in haar prachtige haren. Zij schudt met haar haren tegen de prachtige grot van Lacertus. Als dat nog geen effect heeft haalt ze de pit uit haar haren en werpt ze deze door de ingang van de grot, heel diep naar binnen! ‘Auw’ ‘auw’ ‘auw’ klinkt door een angstige trollenstem in echo door de grot!
‘Lacertus Lacertus misschien heb ik de oplossing!’
‘En die luidt?’ antwoordt Lacertus met een tikkeltje hoop in zijn trollenstem.
‘Ooit trok ik er op uit, ik vloog door de drie problemen van Cor Castellum rond op zoek naar een betere plaats om te leven. Ik kwam toen terecht in de tuin van 21 kleine dappere wezentjes! Ik heb niet met hen gesproken, maar ik spiekte door het raam.

Ik zag hoe knap zij samenwerkten, soms maakten ze ook ruzie maar ze leken het ook zelf weer heel respectvol te kunnen oplossen. Er kwam heel veel bezoek en iedereen was er welkom! Ze zorgden voor elkaar, maar hadden ook erg veel respect voor hun mooie tuin. Ze werkten er soms zelfs in. Elke dag zorgden ze voor allerlei vruchtjes die alleen maar door hén... open bloeide!  Misschien kunnen zij ons wel helpen met ons probleem op te lossen, nu de Signum Drop slechts een twintigtal druppeltjes meer bevat?’
Smekend en hopend op een warm signaal van Lacertus kijkt het elfje wiens pit intussen uit haar haren is de trol lief aan.
Het is stil. Erg lang stil. Tot Lacertus het kleine pitje terugwerpt naar het elfje en zegt ‘Waar wacht je dan op? Haal hen naar hier om ons uit de nood te helpen!’ 

Vooraf wordt het bovenstaande verhaal dagelijks verteld. Een paar dagen voor het kamp ontvangen de kleuters een zeer bijzondere magische brief.
De brief komt van het elfje met de Pit uit Cor Castellum en nodigt de kleuters uit voor deze grote uitdaging!

Donderdagochtend vertrekken wij naar Cor Castellum. Na een tijdje in de vierwielers... plaats te nemen verlaten wij stilaan de bewoonde wereld. Wij komen terecht in een grote vlakte, rondom ons zien we alleen maar bomen, geheimzinnige steegjes en kleurrijke velden. Dit landschap stelt ons gerust, wij moeten nu wel echt heel dichtbij Lacertus zijn! Maar nog voor wij dit goed beseffen gebeurt er plots iets zeer vreemd. De eerste auto kan maar tot aan de dorpsgrens rijden, ondanks de bestuurder blijft proberen... draaien de banden van de auto geen millimeter verder. Er komt nog wel geluid uit het voertuig en helaas ook vieze lucht... maar de auto beweegt helemaal niet meer! Met een klein hartje stapt het eerste groepje uit. De bestuurder blijft nog even proberen maar tevergeefs. Wij wachten even op het volgende groepje... echt lang kunnen ze niet meer achterblijven. Net als de kleuters opgelucht zijn omdat de tweede auto aankomt herkennen zij helaas... hetzelfde geluid en dezelfde stilstaande beweging! De derde, vierde en vijfde auto hebben net hetzelfde probleem! Er ontstaat paniek bij de bestuurders... maar ook bij onze 21 mensenwezentjes. De kleuters vormen een groep en besluiten een ‘plan te bedenken’ om toch verder te kunnen.

Samen met een paar ouders blijft ik bij de groep terwijl de andere ouders zonder kleuters achteruit rijden (wat vreemd genoeg wel lukt) en ons verlaten.

Wij denken met onze knappe groep goed na... en vragen ons af wat er net gebeurt? Wij ontdekken dat dit wel eens te maken kan hebben met de problemen in Cor Castellum.
Maar net als de bange hartjes worden opgevangen door de dapperste helden én de eerste ideeën worden voorgesteld...komen plots drie bijzondere wezentjes hand in hand vanuit het niets tevoorschijn.
Alle drie hebben ze vleugeltjes maar toch zien ze er heel verschillend uit! Ééntje heeft een lange witte jas aan en ziet er uit als een professor. De tweede haar bril valt bijna van zijn neus en het derde wezentje heeft in haar hand een heel klein flesje vast.

Het duurt niet lang voor de kleuters doorhebben... . Dit zou wel eens Tribus Magus kunnen zijn. Wanneer ze dichter en dichterbij komen werpen ze het flesje hoog in de lucht. Ze maken een vreugdedansje terwijl hun prachtige stemmetjes klinken
‘Tribus Magus Tribus Magus Tribus Magus stop
wil geen kwaad
wil geen angst
welkom in Cor Castellum... maar alleen met Signum Drop!’

‘Signum Drop’ dat herkennen de kleuters meteen! ‘Maar Signum Drop is toch niet nodig voor ons? Wij komen helpen in Cor Castellum! Het pitelfje heeft ons een brief geschreven.’ Wij proberen met een klein hartje Tribus Magus te overtuigen over onze goede bedoelingen. Wij komen hun probleem net oplossen. Hen bang maken, of angst veroorzaken is helemaal niet wat wij willen doen! Wij komen twee dagen naar Cor Castellum op kamp en wij beloofden Lacertus om te komen helpen.

Tribus Magus reageert onmiddellijk wanneer wij de naam Lacertus uitspreken, maar van een pitelfje hebben ze helaas niets gehoord. Met drie stoppen ze meteen hun elfenhoofdjes bij elkaar om te beraadslagen. 


Programma kamp – helpende handen                         
Vooraf
Woensdag 13 april
In de namiddag gaan wij met een klein groepje naar Cor Castellum (Binkom) om de veldbedjes en matjes klaar te maken. Wij leggen een ‘magisch’ geschenkje klaar op het hoofdkussen van de kinderen. De hele kampplaats wordt omgetoverd in een ‘elfendorp’, ook de grot van Lacertus wordt gebouwd.
Woensdag om 11.50 uur wordt aan de ouders die de kinderen komen ophalen gevraagd om de auto’s te helpen vullen met materiaal en koffers. Hoe meer handen… hoe lichter het werk!
Om 14.30 uur vertrekken wij met de ‘opbouwploeg’ naar Binkom. Vanaf 15 uur tot +- 18 uur is iedereen daar van harte welkom om de kampplaats klaar te maken.
Ouders die aanwezig zullen zijn: Elke en Annelies (na de inkopen), Thierry, Ellen, en ... ?                     Kan je maar even komen helpen? Geen probleem! Iedereen is welkom.
Donderdag 14 april

Uur + activiteit
Wie hept?

8.30 uur Auto’s parkeren op parking Veemarkt.
8.40  uur Alle kinderen komen naar de zitkuil op de speelplaats. De ouders die rijden vertrekken (na een signaal van Lieselot) één voor één naar de auto’s, en vervolgens meteen naar de kampplaats.
Zie vervoer   
9.15 uur


Aankomst aan de grens van Cor Castellum.
De ‘vierwielers’ kunnen niet meer verder rijden (zie kampverhaal). Tribus Magus komt tevoorschijn met de magische druppeltjes ‘Signum Drop’
Bang wachten we af tot druppel na druppel schittert op de huid van onze 21 vriendjes. Af en toe is het even bang afwachten… maar terwijl Tribus Magus streng toekijkt slaan wij er uiteindelijk allemaal in om de dorpsgrens te betreden. Nogmaals proberen wij uit te leggen waarom we nu net hier zijn, omdat onze druppel schitterde…en wij duidelijk wel ‘goede wezens’ zijn hechten ze nu al wat meer geloof aan ons verhaal. Ze geven ons een magisch knopentouw dat de weg wijst naar de grot van Lacertus.  
De auto’s rijden achteruit en de bestuurder rijden via een andere weg naar de kampplaats.  Een paar helpende handen (die meereden) blijven bij de groep en Lieselot.
De ouders die al naar de kampplaats rijden kunnen intussen ter plaatse nog wat klaarmaken: (en de auto op parking santro naast de kampplaats parkeren – waar de kleuters niet komen!)
-       Eten uitladen en de keuken klaarmaken
-       Soep en brood al voorbereiden tegen de middag
-       Eigen slaapmatje/veldbed klaarmaken
-       Tussendoortje klaarzetten
-       De kampplaats verkennen
Tribus Magus


Lieselot, Joyce, Ellen wandelen mee met de groep.

Ouders die al naar de kampplaats rijden:Elke”s, Ann, Thierry, Hans



9.50 a 10.00 uur
Aankomst bij de grot van Lacertus op de kampplaats.
Wij zoeken meteen Lacertus op om te vertellen dat we er zijn, dat wij hem komen helpen. Maar helaas… geen Lacertus te zien aan de grot. Na een paar keer luidkeels zijn naam te roepen… komt hij ook niet tevoorschijn. Is hij bang? Vertrouwd hij ons niet? Hebben wij te luid geroepen? Of is hij net zoals vele Cor Castellums misschien gevlucht?
We besluiten de hoofden bij elkaar te steken… en herinneren ons de grote problemen van Cor Castellum. Het eerste probleem uit de brief van het elfje met de pit wordt opnieuw verteld. Net als wij in het verhaal horen dat de elfjes bang zijn, omdat wij zo anders zijn, dat ze twijfelen of wij wel goede wezentjes zijn, … horen we geluid uit de grot.
“ Tribus Magus Tribus Magus kom,
Wees niet dapper, wees niet bang,
Maak een slinger magisch lang.”
Wij ontcijferen de mooie stemmen en maken een lange handenketting om toch de grot van Lacertus te betreden. Hand in hand staan wij klaar, stapje voor stapje gaan wij dieper de grot in om uiteindelijk bij een lichtgevende kaart terecht te komen. De eerste kleuter heeft de kaart vast en lokt ons samen in de grot!
Hoewel ze in de grot niets zien, horen ze net wanneer ze de kaart samen bekijken.
“Tribus Magus Tribus Magus lacht!
Samen werken, samen delen,
zo een groep had Cor Castellum niet verwacht!”
Tribus Magus staat achter de grot (de kleuters horen hen maar zien hen niet).
Op de elfenkaart ontdekken we een magische weg. Om een echte Cor Castellumbewoner te worden moeten wij helemaal ondergedompeld worden in het leven in dit dorp. Hoe zien ze er uit? Wat eten ze? Waar houden ze van? … Wij denken na over een mooie magische spreuk om ons veel geluk toe te wensen tijdens onze elfentocht. Het vinden van de spreuk is net gelukt als een akelige stem klinkt
“Terribilis, Terribilis weg met je angst
Redt deze groep Cor Castellum of leef jij dan toch het langst?”
Wij ontdekken op de kaart meermaals de ‘T’ van Terribilis, in het midden van een kring wezentjes. We besluiten om telkens als wij Terribilis zien of horen onmiddellijk goed samen te werken om de angst te verjagen. Wij maken schouder aan schouder een kring en laten Terribilis niet toe!
Wij zijn helemaal klaar voor de tocht. We besluiten eerst onze buikjes te vullen en de ruimte even te verkennen. Wij zien alvast de slaapplaats zodat er al een tikkeltje spanning kan zakken…, de andere ruimtes zijn nog niet ‘open’! Op het bed ontdekken wij ons welkomstgeschenkje.

10.30 uur
Elfentussendoortje + even spelen op het grasveld.
Pamela maakt dit vooraf.
10.45 uur





 Start van de elfenschatkaart. Voorstelling van het doorschuifsysteem, de groepsverdeling en overlopen van de Tribus Magus-afspraken.
Hoe worden wij magische Cor Castellum wezens?
  • Tribus Magus studio
Elfen- en trollenkapsels, vleugeltjes, kledij, grimeren, enz.
  • Tribus Magus labo
Proefjesatelier om allerlei magische sapjes, spreuken, sausjes, enz. te creëren. Bereiden van gekende en minder gekende smaken, proeven van bijzondere geuren, kruiden, enz.
  • Tribus Magus stem
Zingen en dansen van elfenliedjes. Stemspelletjes, enz.
  • Tribus Magus mysterius
Luisteren naar mysterieuze elfen- en trollenverhalen.
  • Tribus Magus crea
Knutselen van elfen- en trollenpotjes, kaarsjes, enz.
De vijf groepjes van 4 a 5 kleuters beginnen telkens met een andere workshop. Elk atelier duurt +- 50 minuten (inclusief samen met de kleuters opruimen). Ze kijken naar de nummertjes op het plattegrond en proberen deze te verbinden. Wanneer het kampliedje klinkt komen wij dichtbij elkaar om samen te zingen, vervolgens schuiven we door naar het volgende atelier. De volgorde van de ateliers:
1e atelier-middageten-2e en 3e atelier – vieruurtje – 4e en 5e atelier.





Elke (L.), Ellen en Ann





Elke (W.) en Eliane



Hans en Joyce


Véronique (vanaf 11.30 uur) en …?
Lieselot en Liesbeth?
Tijdens de ateliers hoeven niet altijd beiden ouders aanwezig te zijn waardoor de anderen vb. al in de keuken kunnen helpen.
12.00 uur
Eten: Soep met Turks brood.
David maakt deze vooraf, Burcu het brood.
12.30 uur

13 uur
Spelen op het grasveld vb. verstoppertje, voetbal, petanque,… of even rusten op ons elfenbedje? Vb. in een boekje kijken, muziek luisteren, enz.
Vervolg Tribus magus ateliers met de elfenschatkaart. (zie voormiddag)
2e en 3e atelier voor elke groep!
Toezicht:




14.45 uur
Tussendoortje + even spelen op het grasveld/tot rust komen in de elfenkamers.
Fruit van de school
15.15 uur
Vervolg Tribus Magus ateliers met de elfenschatkaart.
4e en 5e atelier voor elke groep!

+- 17.00 uur

De weg van elk groepje op de Tribus Magusschatkaart eindigt bij de grot van Lacertus. Vol spanning en helemaal omgetoverd tot elfjes en trollen staan de kleuters klaar. Voorzichtig nemen wij een kijkje… en ontdekken wij diep in de grot een oude maar lieve trol. Hij kijkt nog een beetje argwanend maar laat ons toch binnenkomen. De kleuters vragen het… en hij geeft bevestiging: Lacertus is zijn naam! Wij vertellen over alles wat we meemaakten op weg en wat ze allemaal zagen en deden in Cor Castellum. Over Terribilis, over Tribus Magus, het pitelfje, enz. Lacertus luistert betrokken… en vertelt dan over de druppeltjes die alleen goede wezentjes zouden toelaten. En over de vele angsten die hij en vele magische dorpsbewoners door de jaren heen hebben opgebouwd. Over al het bezoek van de mensenwereld… dat hen afschrikte, bang of zelfs slecht zou maken… . Hij vraagt de kleuters of zij altijd ‘goed’ zijn en wat dat dan net is om ‘goed’ te zijn. Wij praten samen gezellig in de grot en proberen Lacertus vooral te vertellen dat niemand helemaal ‘goed’ is… maar zeker ook niet helemaal ‘slecht’. Dat je wel eens fouten kan maken… maar ze even snel weer kan goed maken.
Wanneer Lacertus het begint te begrijpen klinken de prachtige stemmen van Tribus Magus
“Terribilis terribilis, maak ons niet meer bang
Wij werpen je in het vuur, weg ben jij een leven lang!”
Lacertus vraagt de kinderen om hun grootste angsten op papier te tekenen, zodat wij die na het eten in het vuur kunnen werpen. Zo én alleen zo kunnen wij Terribilis verjagen.  
Wij maken tekeningen over onze angsten om zo mee te nemen naar de grot.

17.30 uur
Eten
Spaghetti
De saus wordt vooraf gemaakt door An(Elke maakt deze samen met… ter plaatse)
18.00 uur
Wij spelen samen gezelschapsspelletjes en kringspelen.
Om de beurt mag één iemand naar de grot van Lacertus. De Terribiliselfen zullen samen met Lacertus luisteren naar de angsten én allerlei mysterieuze magische spreuken uiten… om de angsten te verdrijven. Ze geven een magisch lintje om rond de tekening te binden én een mooie hanger die hen vanaf nu zal beschermen tegen nieuwe angsten.

18. 30 uur
Elfenvuur (kampvuur/vuurkorf)
Samen zingen rond het kampvuur met Lacertus, Tribus Magus en heel wat andere elfjes. Wij werpen om de beurt onze angstentekening waarmee we net naar de grot van Lacertus gingen in het vuur.


19.00  uur
Wassen en pyjama aandoen
Verhaaltje in de grot met dekentje en pyjama.
Slaaptijd.


Vrijdag 24 april
7.30 uur
Wekker (de kinderen die al wakker zijn mogen rustig in een boekje kijken…)
Elfenochtendgymnastiek in pyjama :                                                 Signum Drop – de elfendruppeldans!
Klaarmaken in groepjes per kamer – omkleden – bagage inpakken.

+- 8.30 uur
‘Magisch ontbijt’
Tanden poetsen
Sandra (brood) Annelies en Elke (aankopen)
9.00 uur

Cor Castellum – natuurquiz.
Het tweede probleem van de Cor Castellum: de grote toestroom uit de mensenwereld zorgt niet alleen dat de prachtige bloemetjes de tijd niet meer hebben om te groeien, meer en meer afval op de grond geeft de bloemzaadjes geen ruimte meer om te kiemen.
Het pitelfje zag lang geleden door het raam dat die 21 wezentjes ver van hier… niet alleen samenwerkten, maar ook op een fijne manier konden Quizzen. Hoewel ze dan wel tegen elkaar spelen geven ze telkens een applaus aan de winnende ploeg. Lacertus was erg onder de indruk. ‘Hoe mooi, hoe goed, deze wezentjes konden samen werken, samen spelen, soms ruzie maakten, maar steeds weer een leuke groep vormden!
Wij spelen een natuur-quiz. (sorteren, stellingen, toneeltjes, enz.) Terwijl de ene groep van de klas ijverig zijn natuurkennis deelt wordt de andere groep helemaal onder gedompeld in de échte elfenwereld. Want daar zijn zij intussen al klaar voor. Elk elfje krijgt in deze elfenworkshop (begeleid door Sandra) zijn eigen talentje toegewezen, gekoppeld aan het maken van elfenstafje.
Tijdens de quiz
- wordt de kampplaats gepoetst, de bagage rustig opgeruimd, enz.
- Annelies maakt deze quiz
- Lieselot brengt het eten rond bij de juiste personen in het dorp
- Sandra neemt samen met               het andere deel van de groep voor deze workshop.
9.50 uur
Tussendoortje
Jurgen
10.00 uur
De winnende ploeg van de Quiz wordt bekend gemaakt. Deze krijgt een elfenschatkaart die hen brengt naar een grote mand… . Er hangt een briefje op.
Dankjewel  om ons hele dorp te redden. Tribus Magus, Lacertus en alle dorpsbewoners komen weer stilaan terug tevoorschijn.  Zonder jullie was dit nooit gelukt. Jullie toonden de magische bewoners dat menzenwezens net zoals magische wezens ‘goed’ willen zijn. Als dat even niet lukte, geven ze elkaar gewoon een nieuwe kans. Dat maakt de Cor Castellums vele minder bang en leert hen de mensenwezens te vertrouwen.
Jullie toonden ook fier hoe heel veel mensenwezentjes respectvol kunnen omgaan met de natuur. En de grijze wolken… die zagen ze niet, want wij kwamen te voet naar Lacertus toe!
Heel wat dorpsbewoners willen jullie bedanken. Bel aan bij de trollen en vul deze mand met spijs en drank… de Cor Castellums hebben voor jullie ‘eeuwige dank!’
Veel plezier lieve magische…mensenwezentjes                                                        Tot aan het raam, het pitelfje!  
De kleuters verzamelen lekker eten om samen een grote dorpspicknick te doen. Het laatste pakketje is een grote bak…met een boodschap:                                                                                Ik vloog snel terug naar jullie stadje hier heel ver vandaan…zodat jullie straks met 21 zwempakjes het water in kunnen gaan!”                                      Liefs, het pitelfje!




Tijdens de wandeling gaat Lieselot samen met Joyce en 2 volwassenen op tocht.
De anderen kunnen nog rustig de kampplaats proper maken en zich klaar maken voor de grote picknick (in verkleedkledij).
11.30 uur
Reuze elfenpicknick op het grote plein van Cor Castellum, bereid door de vele wezens uit Cor Castellum en de mensenwezens die daar intussen zijn komen wonen. Op deze reuzepicknick gaan de kleuters ook met hun eflenstafje op zoek naar hun eigen elfje, ergens in de groene vlakte verstopt.  
Thierry: Eitjes Annelies: aankopen Alle ouders: ter plaatse bereiden Sandra: verstoppen
12.30 uur
14.10 uur
Vertrek naar het zwembad van Tienen
Wij verlaten het bad, en kleden ons om.

14.40 uur
Kleine versnapering en vertrek naar De Pit!
Koekjes gebakken door Ellen
+-15.15
Aankomst De Pit (15.15 a 15.30 uur)

1.        Voorzieningen
Adres (foto's zie boekje)
Chiro nemas Binkom
Schoolstraat z/n
3211 Binkom
                            

  
   
Slapen
De kampplaats bestaat uit een paar lokalen die wij als slaapruimtes gaan benutten. De dag voor het kamp worden de veldbedden/luchtmatrassen van de kleuters al klaar gemaakt. Wij verspreiden de kleuters over 3 kamers. In elke kamer ligt minstens één volwassenen. De andere volwassenen slapen in een kamer naast deze slaapruimtes;
Ouders die bij de kinderen slapen:
Kamer 1: Elke en Hedwig: William, Tom, Lander,  Liane, Fala, Frida en Leonie.
Kamer 2: Ellen, Ann: Finn, Jef, Billie-Roos, Stella, Wannes, Jasper, Tibet.
Kamer 3: David: Annaïs, Gwendolyn, Tessa, Thorwald, Cassius, Barre, Thomas.
Overige volwassenen slapen in kamer 4: Joyce, Lieselot  
De nooduitgang bevind zich op het uitende van een duidelijk aangegeven gang tussen de kamers. (ter plaatse zeer zichtbaar!)
Aan de hand van een beurtrol is er ’s avonds steeds een oudergroepje aanwezig dat in de kamers toezicht houdt tot alle kleuters slapen.
beurtrol: 30 minuten 2 ouders – we spreken op het kamp telkens af welke twee ouders elkaar aflossen.
Na 30 minuten wisselen wij elkaar af.
De begeleidende volwassenen mogen een lampje meebrengen om kinderen om indien nodig op de kamers te laten branden. In de gang wordt ook een babyphone geplaatst zodat we ook al zijn wij in de kamer ernaast, onmiddellijk reageren indien er toch iemand wakker wordt.
 Wassen
Er in een grote lange wasbak voorzien én er zijn douches (indien nodig). ’S Avonds en ’s ochtends maakt elke ouder de toegewezen kindjes klaar voor de nacht, én nadien voor de dag. Aan de grote wasbak worden de kleuters hun handjes en gezicht gewassen. De tanden worden gepoetst, de haren gekamd, enz.
Douches2   Douches Overview


Het wasritueel gebeurt in kleine groepjes en om de beurt.
Elke
William en Tom
Hedwig
Lander, Frida
Elke
Liane, Fala, Leonie
Ellen
Finn, Jef
Ann
Billie-Roos, Stella,
Hans
Wannes, Thorwald, Cassius
Véronique/David
Annaïs, Gwendolyn, Tessa
Joyce/Lieselot
Overige aanwezige ouders helpen waar nodig… .
Barre, Thomas, Tibet, Jasper

Kamer 1: Elke en Hedwig: William, Tom, Lander,  Liane, Fala, Frida en Leonie.
Kamer 2: Ellen, Ann: Finn, Jef, Billie-Roos, Stella, Wannes, Thorwald, Cassius.
Kamer 3: David: Annaïs, Gwendolyn, Tessa, Jasper, Tibet, Barre, Thomas
Eten
Gelieve vooraf in te vullen op het daarvoor bestemde formulier of je kind allergieën heeft. Hier wordt uiteraard rekening meegehouden. Spreek a.u.b.  indien nodig Lieselot of de klasouder vooraf even aan.
De maaltijden worden steeds voorzien door het ‘keukenteam’. Dit is telkens opnieuw een groepje ouders die instaan voor het reilen en zeilen van een bepaalde maaltijd. Nadien doen zij samen met één groepje kinderen de afwas.
De kampplaats is voorzien van een ruime industriële keuken, en daarnaast een grote ruimte die ook als eetzaal kan dienen.
Keuken5   Keuken3

De kampinkopen (ingrediënten voeding) worden gedaan door:
Tijdens het kamp proberen wij een evenwicht te zoeken tussen (in de mate van het mogelijke) gezonde voeding maar zeker ook budgetvriendelijke voeding. Dankjewel voor jullie begrip!
Op de kampavond spraken wij volgende maaltijden en tussendoortjes af. Deze kunnen eventueel ook vooraf bereid worden.
Donderdag
UUR
Tussendoortje donderdagvoormiddag: cakejes/wafels
Pamela

Middageten: soep met Turks brood
David en Burcu

Tussendoortje donderdagnamiddag: fruit van de school, eventueel aangevuld met aangekocht fruit.
Annelies (winkel)

Avondeten: spaghetti
Saus: An (Jef)
Bereiding ter plaatse onder leiding van Elke (L.)
Annelies (winkel)

Avondhapje : Eventueel iets lekkers gemaakt in het ‘tribus magus labo’ maar hoeft niet.
Elke en Eliane
Vrijdag

Ontbijtgranen
Brood met confituur/choco/…
Annelies (winkel)
Sandra: verse broden van de bakker.

Tussendoortje vrijdagvoormiddag: zoetigheid
Jurgen bakt iets… .

Middageten: elfenpicknick (uitgebreid!)
-       hard gekookte elfeneitjes (Thierry)
-        ‘magisch sap’ vb appelsiensap, appelsap, enz. in mooie kannen
-       Wit brood
-       Gesneden stukjes groenten om ’s middags hun eigen broodje te beleggen. (komkommer, tomaat, ei, salade,…)
-       Mayonaise
-       Kaas- en salamiblokjes
Annelies koopt dit vooraf aan.

Tussendoortje vrijdagnamiddag: Koekjes
Ellen

De kinderen mogen een kookschortje meenemen (dit hoeft niet aangekocht te worden!!!) Zij mogen in groepjes helpen met de tafel te dekken en/of af te ruimen nadien.
2.        Aanwezige ouders en vervoer
Ouders die aanwezig zijn en helpen op kamp van donderdag 23 april tot en met vrijdagochtend 24 april uur. Na het ontbijt wordt er afscheid genomen.
Wij proberen ’s avonds ervoor te zorgen dat de kinderen een echt kampgevoel hebben en dat het aantal ouders voor het slapen gaan beperkt is. Dankjewel voor jullie begrip.
Ouders die aanwezig zijn en helpen op kamp vrijdag 24 april vanaf +- 8.30 uur tot vrijdagnamiddag +-15.15 uur? Het ontbijt overlapt de ‘ouderwissel’, dus zij kunnen aanschuiven aan tafel… .
Rijden naar de kampplaats donderdag om 8.40 uur?
OUDER
KINDEREN (hoeveel)
Auto 1: Elke
Liane, Fala, Thomas
Auto 2: Ann
Billie-Roos, Stella, Tessa
Auto 3: Elke
William, Lander, Tibet
Auto 4: Thierry
Tom, Jef, Barre
Auto 5: Ellen
Finn, Annaïs, Leonie
Auto 6:  Hans
Wannes, Thorwald, Gwendolyn
Auto7: Lieselot
Jasper, Cassius, Frida
Joyce en Liesbeth zijn al ter plekke donderdagochtend: themafiguren
Donderdagavond tot de ochtend: Hedwig
Donderdag vanaf 11.30 uur: Véronique
Sandra wil op donderdag ‘standby’ zijn, indien het nodig is en er vb. ouders ziek worden zal zij paraat staan.
De kinderen zitten in de mate van het mogelijke al bij de volwassenen waarmee ze ’s avonds op de kamer slapen. Dit maakt het makkelijker om de bagage naar de juiste kamer te brengen.            
 Rijden naar van de kampplaats naar de Pit op vrijdag om +- 15 uur?
OUDER
KINDEREN (hoeveel)
Auto 1: Annelies
Liane, Fala, Thomas
Auto 2: Ann
Billie-Roos, Stella, Tessa
Auto 3: Jurgen
Lander, William, Tibet
Auto 4: Thierry
Tom, Jef, Barre
Auto 5: David
Annaïs, Leonie, Finn
Auto 6:  Sandra
Thorwald, Gwendolyn
Auto7: Pamela
Auto 8: Daisy
Jasper, Wannes
Cassius, Frida
Auto 9: Lieselot
Materiaal kamp!
Wie een autostoel heeft mag deze bezorgen aan de mama of papa waarbij je kind in de auto zit. Gelieve deze te signeren met de naam van je kind zodat deze bij een eventuele wissel in de terugrit weer goed terechtkomt.
3.        Knutselmoment op dinsdag 5 april vanaf 11 uur (zonder kinderen) in de klas.                
Wie? Ellen, Elke (Liane), Hedwig (Lander), Ellen (Finn), Pamela, Joyce
Wie wil thuis knutselen i.f.v. het kamp? Ellen, Elke (L.), Hedwig
Lied? Er wordt een kamplied gemaakt dat tijdens het kamp geregeld samen wordt gezongen (sfeerschepping en samenhorigheid!) Anneleen, Hans, Orsi en Joyce
Wij zoeken op de kampavond naar een knutsel-avond en dag waarop meerdere mensen kunnen helpen. Één moment wordt alvast gepland zonder kinderen. (aangezien er ook verrassingen e.d. worden geknutseld)
Knutselen tijdens knutseldag of thuis:
-       Grot: woensdag ter plaatse; Dennis, Thierry,  Hans (vooraf)
-       Welkomstgeschenkje vb. magische elfenhanger met naam; Ellen (B.)
-       Angstverdrijver, vb hangertje, enz. dat Lacertus geeft aan de kindjes wanneer Terribilis bijna weg is. (Net voor het kampvuur) Joyce
-       Bagagehangertjes (2 per kind!) Ellen (B.)
-       Materiaal sfeerschepping; vb lichtjes, mandala’s, vleugeltjes, enz.
-       Vleugeltjes knutselen: Hedwig
-       Knopentouw
-       Vlaggetjes; Joyce
-       Voorbereiding knutselactiviteit vb ‘elfenlichtje’
-       Magische schatkaart op bij Lacertus te geraken
-       Magische tocht met ateliers en terribiblis-kring
-       Wegbeschrijving (geschreven + plannetje) naar de kampplaats + naar de ‘grens’
-       Bord ‘grens Cor Castellum’
-       Boekjes bib





aankopen
-       Schmink (+ glitter makeup)
-       verf
-       lichtstaafje dat breekt
-       lintje om rond de angsttekening te doen
-       leuke beeldtechniek om de angsten te tekenen/schilderen
-       verkleedkledij in thema
-      

zoeken
-       Babyphone
-       Potjes voor vloeibare zeep (tapjes…)
-       Leuke liedjes voor bij het kampvuur + muzikale begeleiding?
-       Verkleedkledij in thema
-       Boekjes in thema

stageaire
-       Ochtendgymnastiek ‘magische druppel’?

meenemen uit de klas/school
-       Fruit/groenten
-       Handdoeken
-       Schoteldoeken
-       Afwasmiddel
-       Vloeibare zeep (hand + gezicht)
-       Keukenrol
-       Tandpasta
-       Poetsproduct
-       Radio
-       Knutselmateriaal: glitters, verf, enz.
-       Stemhandjes
-       Blikopener!
-       Vuilzakken
PERSONAGES
-       Tribus Magus: drie magische wezentjes die op donderdagochtend al klaar staan aan de grens: Joyce, Liesbeth en…
-       Lacertus: op donderdagavond rond 17 uur is hij het eerst in zijn grot; Hans
-       Terribiliselfjes: elfjes die de angst verjagen: donderdag na het avondeten +- 18 uur in de elfengrot  Rozemarijn en Floor
-       Dorpsbewoners die al dan niet aanwezig zijn op de grote magische picknick
-       Ouders die zich verkleden…tijdens het kamp!
-       Onze 21 kleine magische wezentjes!
4.        Financieel
Het te betalen bedrag werd eerder dit jaar door jullie betaald via de schoolrekening.
De school betaald 5 euro per kind, de ouders 35 euro. Indien dit budget de onkosten van de begeleiders niet dekt betaald de school het verblijf van 3 begeleiders (3 x 40 euro).
Wij starten met een bedrag van
21 x 35 euro (ouders) = 735 euro
21 x 5 euro (school) = 105 euro
120 euro (bedrag om verblijf ouders ter plaatse  te vergoeden)
Totaal: 960 euro
De verblijfskosten bedragen ….     euro, zonder verbruikskosten. (juiste bedrag verschijnt op de blog!)
De overige bedrag wordt gespendeerd aan:
-       Verbruikskosten
-       Voeding op kamp
-       Materiaal activiteiten
-       Externe activiteiten tijdens het kamp vb zwemmen



5. Materiaallijst kinderen + ouders
Wat stoppen wij in de kampkoffer (met bagagehanger)?
Gelieve in de bagage een zakje te stoppen met de kleren van vrijdag, en een ander zakje met reserve kledij. Zo verloopt het ’s ochtends vlotter en hoeven de kinderen niet alle kleren uit te pakken. Gelieve op het zakje de naam van je kind en de naam van de dag te noteren.
De bagage mag op dinsdag 12 april in de hal tegenover de deur van de klas geplaatst worden.
Gelieve indien jezelf niet aanwezig bent tijdens het kamp de identiteitskaart van je kind af te geven aan Lieselot bij het vertrek.
Gelieve alle andere spulletjes in één bagagetas te stoppen en steeds te voorzien van een naam.
Om te slapen…
-       Veldbed/slaapmatje/luchtmatras
-       Slaapzak
-       Matrasovertrek
-       Extra deken!
-       Kussen
-       Warme pyjama
-       Warme sokken
-       Sloffen voor binnen
-       Knuffeltje/foto van mama en papa/broers en zussen/huisdieren/enz…
Om ons te wassen…
-       Tandenborstel
-       Bekertje (met naam)
-       2 washandjes en een handdoek + extra handdoek voor na het blote voetenpad.
-       Kam/borstel
   (tandpasta en zeep moet NIET meegebracht worden, dit wordt gemeenschappelijk aangekocht!)
Om ons aan te kleden…
-       Ondergoed
-       Dikke kousen (extra paar)
-       Warme kledij die tegen een stootje kan
-       Laarzen
-       Stevige schoenen waarmee we flink kunnen stappen en ravotten
-       Pantoffels
-       Regenjas
-       Reserve kledij
Ook niet vergeten: Zakje voor vuile was, zakdoeken, autostoel (als je dit hebt)
Stiekem te bezorgen: in een grote zak tegenover de klas worden dinsdag de zwemzakken bewaard. Annelies neemt ze mee naar het kamp maar het zwemmen wordt een verrassing!
Indien akkoord brengen de begeleidende ouders volgende producten mee:
2 rolletjes wc-papier
Veldbed in bruikleen: An (Jef)
Iets lekkers voor ’s avonds…
Pomp om luchtmatrasjes op te pompen voor woensdag: Dennis, Elke (L.), Véronique, …
Materiaal te geven ateliers: de ateliers van donderdag worden voorbereid door groepjes begeleiders. Indien je hiervoor bepaalde materialen nodig hebt, mag dit vooraf doorgegeven worden. Vb. knutselmateriaal, muziekspeler, enz.




Afspraken
Uiteraard gelden dezelfde afspraken als in de Pit ook wanneer wij op kamp zijn.                                           Wij proberen steeds met respect om te gaan met elkaar en met de omgeving.
Aan de ouders wordt gevraagd om tijdens het kamp je zorg niet te beperken tot je eigen kind, maar steeds er te zijn voor dé groep. Zo dragen wij samen bij aan een onvergetelijk kamp voor deze flinke oudste kleutergroep.
Heel wat ouders lieten vooraf weten welke taken ze tijdens het kamp willen opnemen, de ouders die er niet waren werden eveneens in het schema verwerkt. Wie vragen of opmerkingen heeft mag uiteraard steeds vooraf Lieselot of Marc daarover aanspreken.
Ik kijk er enorm naar uit om er samen met de kinderen en met jullie een onvergetelijk kamp van te maken.

Dankjewel voor de ongelooflijke samenwerking!!!