maandag 6 april 2015

Mededeling; De vloek van Titianus

Beste ouders, 
Hieronder zie je de digitale versie van het draaiboek, dat vrijdag mee werd gegeven via de boekentas.            Mijn excuses voor de minder goede layout in volgende versie.) 


De vloek van Titianus

Kamp oudste kleuters 23 &24 april 2015 *  Poortgebouw Zuntendaal
Draaiboek kamp oudste kleuters


Inleiding

1.                Programma kamp + Helpende handen.
·                    Vooraf
·                    Donderdag
·                    Vrijdag
2.                Voorzieningen
·        Slapen en wassen
·        Eten
3.                Vervoer en aanwezige ouders
4.                knutselmomenten
5.                financieel
6.                Mee te brengen


Afspraken
Dankjewel!



De vloek van Titianus                             (Dit verhaal werd in de klas verteld, maar mag thuis uiteraard nogmaals verteld worden.)
Titianus het grote opperhoofd der Palatoepoe’s is dolgelukkig. Alle stamleden gehoorzamen hem prima en Titianus wil liefst van al eeuwig stamhoofd blijven.
Zijn Indianendorp staat vol met prachtige tipi’s, achter elke boom, en in elke houten kring zie je wel een ijverige Indiaan. Titianus wandelt fier rond in zijn Indianendorp en wordt overal warm onthaald.
Er is echter één stukje grond in Palatoepoe waar Titianus nooit op bezoek gaat. Titianus weet al erg lang dat net daar op dat stukje grond een beeldschoon zwartharig meisje woont. Ze heeft een stralend gezicht en een mooie kleurrijke toi op haar hoofd. Uiteraard laat zij geen Indianenhart koud en probeert elke hardwerkende Indiaan wel eens een glimp van haar te vangen. Maar er naartoe gaan? Nee, dat wordt ten strengste afgeraden.  Alle stamleden weten hoe gevaarlijk het is in Tilde’s buurt te komen sinds zij de grote vloek over zich heen kreeg. Wanneer Titianus  nog maar uitspreekt dat hij toch wel erg treurig is en waarom Tilde nooit naar de kern van dit prachtige Indianendorp komt, staan alle stamleden al klaar om haar weg te jagen.   “Stop, pas op voor de vloek, wat zijn wij nu in dit dorp met een blind stamlid? Hou haar toch ver weg van ons!  Zij kan niet voor haar eigen eten zorgen, ze ziet niet eens de prooi, ze doet niets anders dan maar wat zingen en wachten. Wachten, wachten en nog eens wachten. Laat die vervloekte Tilde toch los en leidt gewoon onze stam. Uch Titianus”  
Alle stamleden riepen luidkeels maar Titianus kan zijn bewondering voor Tilde niet bedwingen. Hij besluit om bij klokslag 12 uur, wanneer het hele Indianendorp slaapt stilletjes naar dit wondermooie meisje toe te trekken. Hij neemt zijn paard en rijdt haar tegemoet. Eenmaal aangekomen ziet hij tussen de bomen, rond haar nogal onderkomen tipi een prachtig meisje zitten. Titianus wordt op slag verliefd. Dit heeft hij nog nooit gezien, haar zwarte glanzende haren, haar steeds lachende mond en haar mooie Indiaanse lichaam.
Wanneer hij tussen de bomen gluurt en gluurt hoort hij plots een prachtige stem zingen. Het is Tilde die zachtjes zingt. Het brengt Titianus onmiddellijk  tot rust. Hij kijkt en blijft kijken, hij luistert en geniet.
Natuurlijk is Titianus niet verbaasd dat zij nog wakker is, geen enkele ster is krachtig genoeg om haar te laten zien wanneer ze slapen moet. Toch vraagt hij erg voorzichtig en zelfs wat aarzelend “Slaapt u niet?” Tilde schrikt even maar haar prachtige stem wordt alleen nog mooier wanneer zij praat. “Ik hoor nog een paar vogels fluiten, en ik zie niets buiten dus waarom zou ik slapen gaan?” “Tilde, er staan wel honderden sterren aan de hemel” zegt Titianus. “Ik zie ze niet maar jij bent nu de ster.  Jij komt om mij te tonen dat het mag, dat het nacht is, dat ik niet meer moet wachten.”
Titianus is ongelooflijk verbouwereerd door haar stem, door haar pittig antwoord. Wanneer Tilde vertelt hoe lang zij al aan het wachten is, hoe het lang geleden begon en hoe graag ze de wereld wil ontdekken maar dit door haar blinde vloek niet meer kan krijgt Titianus een krop in de keel. Hij voelt erg mee met wat Tilde hem toevertrouwd en besluit stapje na stapje dichter bij haar te komen. Beiden zitten dicht bij elkaar in de tipi, hij staart naar haar, zij voelt aan zijn prachtige Indianenveren, zij ruikt in zijn handen nog het hout van zijn pijl en boog,…  maar zij ziet helemaal niets. Minutenlang genieten zij van elkaar, genieten ze in stilte in het midden van Palatoepoe van elkaar. Titianus kan zijn liefde niet bedwingen. Hij neemt heel rustig haar hand en geeft zachtjes een kusje. Onmiddellijk trekt zij haar hand weg. “Doe het niet” roept ze nog maar Titianus wist dat dit was wat hij al zolang wou en in een mum van tijd geeft hij haar een warme zoen, op haar mond.
Dat deze zoen de toekomst van deze twee stamleden zou bepalen werd  minuten, uren en dagen nadien steeds meer duidelijk.
Terwijl zij zijn hand vasthoudt staat ze recht. Met haar benen leunend op zijn rug draait zij haar hoofd heen en weer. Beweegt zij haar nek van boven naar onder en weer naar links… naar rechts… . Ze zwiert haar prachtige Indianenharen heen en weer. Wat nooit meer zou kunnen kan plots wel.  “Wauw! Ik kan zien” roept ze luid.  Ze springt over de takken die ze ziet in het bos, ze voelt aan de blaadjes die ze ziet in het bos, tussen de bomen in de verte ziet ze de andere tipi’s, ze danst rond de totempaal en nog is en nog is en nog is. Ze is hem ongelooflijk dankbaar, zachtjes neemt zij Titianus zijn hand. Zij ziet de hand en voelt de hand. Zij spreidt haar armen om haar dank te uiten. In zijn oren fluistert zij zacht. “Ik moest wachten op 7 tromslagen maar heb ze nooit gehoord. Toch is mijn grootste vloek verjaagd.”  Ze omhelst hem eindeloos. “Ik ga zien… ik ga de wereld zien. Zien, zien, zien,… roept ze luid.” De weinige spullen die ze verzameld heeft in haar tipi draagt ze in haar kleurrijke schouderzak en nog voor Titianus het goed beseft hoort hij voor de allerlaatste keer: “ik ga…zien”.
Een erg verwarde Titianus blijft achter. Een opperhoofd dat er als een erg klein droevig jongetje bij zit. Hij voelt voortdurend aan zijn ogen. Hij voelt aan die rare grote dingen rondom hem. ‘Auw’ hij doet zich pijn aan snijdende takken rondom hem. Hij geraakt nauwelijks uit zijn tipi en roept luidkeels “help help”. Zoals dat hoort in Palatoepoe roepen zijn stamleden van aan de andere kant van het dorp “Uch Titianus” wat wil zeggen dat ze pijlsnel bij hem zullen zijn.
Hij zag ze niet maar hoorde ze wel. Eerst alleen Balim,  het jongste stamlid, maar dan ook Vorko, Karoe en Moezoe, en steeds meer stemmen kwamen zijn richting uit. De stemmen veranderden van lieve behulpzame stemmen in boze wraakachtige kreten. “Jij bent vervloekt! U dient af te treden als opperhoofd! Wij hebben u met man en macht proberen tegen te houden maar u luisterde niet. U wou alleen haar… en kijk, wij zien u daar nu zitten maar u zal ons niet meer zien! U zal ons niet meer zien!”
De stamleden besluiten een nieuw Indianendorp op te zoeken en zonder afscheid te nemen laten ze de droevige Titianus helemaal alleen achter. 
Had hij dan toch naar hen moeten luisteren? Eenzaam en alleen zit hij bij het laatste vlammetje van het laatste vuur naast de prachtige totempaal die zijn dorp jarenlang beschermde.
Dat ene kusje van Tilde zorgt voor een blind opperhoofd, een Indianendorp zonder Indianen en het wachten op 7 tromslagen die Tilde  in haar hele leven nooit kon horen.
Zal Titianus daar zo eenzaam en alleen achter blijven of kunnen wij hem helpen om zijn Indianendorp weer op te bouwen? Kunnen wij de zeven vloeken verjagen?



Vervolg… (Niet om voor te lezen!)

Na elke vloek die verjaagd is vindt er een ritueel plaats: een zware ‘tromslag’.
Alle activiteiten zijn gekoppeld aan de zeven vloeken.  Titianus is in het begin erg schuw omdat hij al maanden lang niemand meer zag en schrik heeft om anderen met zijn vloek te besmetten… .  Hij draagt een Indianenmasker en een herkenbaar Indianenpak. Wanneer er aan het einde van het kamp zeven tromslagen klinken en de reddende kleuters…bijna terug naar huis keren, zien zij plots een prachtige Indianenvrouw. Met wilde grote veren op haar hoed komt ze ons stap na stap tegemoet. “Ik zoek Titianus” is het enige zinnetje dat ze ons toezegt. Wanneer de kleuters haar fier de weg wijzen vertelt zij dat al haar stamleden onderweg zijn. Dat ze ooit lang geleden, hier in dit dorp woonde maar door een vloek betoverd werd. Dat ze jarenlang blind bleef tot ze plots gekust werd door het opperhoofd. De kleuters vertellen over hun avontuur om de vloek te verjagen. En dat ze zeven klokslagen hoorden dus dat zij geslaagd zijn in hun opdracht. Dat de vloek verjaagd is én dat Titianus weer een échte, wel een blinde maar een échte Indiaan is!
Zij besluit om voor eeuwig terug te komen naar Palatoepoe en zal samen met al haar stamleden zorgen voor de blinde Titianus. Tilde en Titianus én alle nieuwe stamleden leven  nog lang en gelukkig.

Tilde: machtige strijdster
Titianus: voornaam in het volk



Programma kamp – helpende handen                         
Vooraf
Donderdag 23 april
Uur
Activiteit
Wie hept?
8.15 uur
8.50 uur
Verzamelen op de parking
Vertrek in de Pit naar de kampplaats
Zie vervoer   
9.30 uur


Aankomst
Indianenschatkaart volgen met de grote groep.
Op zoek naar: slaapkamers met totemnaam, toilet, keuken, living en …tuin!
In de tuin:
-          verhaal vertellen met probleem: “Wij moeten de 7 vloeken verjagen” “Wij moeten Titianus helpen!”
-          ‘Hoe gaan wij dat doen?’
Ondertussen brengen de ouders de bagage naar de juiste kamer.







Marc – Dany – Marjan -Eke Vdv Annelies – Gundi – Wim – Mieke – Elke - Lissy 
9.50 uur
Indianentussendoortje

10. 00 uur









+- 11.30 uur
“Hoe worden wij echte Indianen?”
Vloek: INDIANENWOONST
Titianus zijn woonst is weg. De andere stamleden namen de tipi’s mee.
Wij bouwen een nieuw Indianendorp, met een nieuwe naam: ???
In het bos bouwen wij samen tipi’s, kampen, maken wij Indianengeluid. Wij werken per groepje maar behoren allemaal tot dezelfde stam. De ouders helpen de kleuters.
Indien er nog tijd over is spelen wij nog een indianenstratego tussen de tipi’s in het bos.
Zodra de tipi’s klaar zijn slaan wij samen heel luid op de Indianentrom. De eerste vloek is nu verjaagd!
Wie slaapt waar? Om de spanning een klein beetje weg te nemen… maken de kleuters samen met de begeleiders per kamer hun bedje klaar.





Marc – Dany – Marjan -Eke Vdv Annelies – Gundi – Wim – Mieke – Elke - Lissy
Dennis leer t ons tipi’s bouwen op vrijdag 17 april!


12.00 uur
Eten

12.45 uur





13.OO uur-13.20 uur
13.20 uur–      13.40 uur
13.40 uur – 14.00 uur
14.00 uur – 14.20 uur
14.20 uur – 14.40 uur
14.40 uur – 15.00 uur
Vloek: INDIANENKLEDIJ
Titianus heeft nog steeds geen nieuwe pluim op zijn toi!                         (die je via je talentjes kan verdienen)
Wij maken allerlei attributen in een doorschuifsysteem, om ons om te toveren tot een echte Indiaan. Er zijn zes groepen. De groepen wisselen van workshop naar workshop. De begeleiders blijven bij één vaste workshop.
In de klas worden eventueel vooraf al leuke kleren gemaakt.
-          een toi ‘knutselen’ Je krijgt één veer per talentje. Heel veel veren maken van jou een stoere knappe strijd(st)er. De kleuters moeten een talentje aan elkaar/ aan zichzelf geven per pluim die ze op hun hoed bevestigen. (+veren schilderen)
-          Aanleren van de Zonnedans
-          Grime; schminken tot een Indiaan
-          Totempaal: schoendoos schilderen met patroontjes/ felle kleuren en glitter (de dozen worden ’s avonds aan elkaar bevestigd voor één grote totempaal.
-          Fluit maken om via tonen te communiceren met andere stamleden en… geliefden.
-          Rustig hoekje; Indianenmeditatie.
Wij slaan twee maal op de trom. De vloek is verjaagd! 







Gundi en Mieke


Elke (Hanne) en Lissy
Elke (Lena) en Marjan
Silke (stageaire)

Dany en Wim

Marc
15.00 uur
Tussendoortje

15.15 uur
Op jacht in de natuur, om eten te verzamelen voor vanavond bij het kampvuur… .
Vloek: JAGEN
Titianus kan niet meer jagen…!
Wij jagen voor hem en verbreken de vloek! Wat vinden wij in het bos? Wat is eetbaar? Niet eetbaar? Wij scheppen de indruk dat we het eten zoeken voor bij het kampvuur…!
Wij slaan de derde keer op de trom.
De Indianenstratego kan herhaald worden indien er nog tijd is.




Marc – Dany – Marjan -Eke Vdv Annelies – Gundi – Wim – Mieke – Elke - Lissy

+- 17.00 uur

Een veer voor elk talentje
Samen bouwen aan de totempaal. Elke kleuter mag zijn/haar kleuter op de totempaal bevestigen. 
Vloek: TOTEMPAAL
Titianus  heeft geen totempaal meer.
‘ Wij bouwen een nieuwe totempaal’.
Wij slaan vier maal op de trom.

17.30 uur
Eten

18.00 uur
Indianenquiz (hele klas)
Silke 
18. 30 uur
Indianenkampvuur of vuurkorf
Bezoek van Titianus en Tilde?
Samen zingen rond het kampvuur
Vloek: INDIANENMUZIEK
Titianus kan nooit meer zingen.
Wij verjagen de vloek en zingen samen, dansen de zonnedans!
Klein avondhapje
Wij slaan vijf maal op de trom.
Marc en Wim bereiden het kampvuur/de vuurkorf voor.








Kurt…


19.00  uur
Wassen en pyjama aandoen
Verhaaltje in pyjama in zeteltjes (boven)
Slaaptijd.
Marc – Dany – Marjan -Eke Vdv Annelies – Gundi – Wim – Mieke – Elke - Lissy
* Marjan en Gundi blijven niet slapen





Vrijdag 24 april
7.30 uur
Wekker
Indiaanse ochtendgymnastiek in pyjama
Klaarmaken in groepjes per kamer – omkleden – bagage inpakken.
Marc – Dany –Eke Vdv Annelies – Wim – Mieke – Elke
+- 8.30 uur
Ontbijt

Tanden poetsen

9.00 uur

Verjaardag Rien

Vloek: DE PROOI
Knutselen van een pijl en boog om op bizons te jagen.
Voorzichtig in groepjes naar buiten… om deze uit te testen.
Wij slaan 6 maal op de trom
De ouders die niet mee de pijl en boog knutselen kunnen intussen de bagage rustig naar de auto’s brengen en de kampplaats poetsen.



Dani - Kurt


Marjan – Annelies – – Dani – Kurt Tom/Pamela – Mieke – Lieve - Marc
9.50 uur
Tussendoortje

10.00 uur












11.00 uur
Muziekworkhop indianen - djembé met Dennis en vriend van Dennis.
Vloek: DE BOZE GEESTEN VERJAGEN
Titianus kan de Indiaanse boze geesten niet meer verjagen.’Wij doen het voor hem a.d.h.v. muziek!’
Wij slaan 7 maal op de trom!
Bij de zevende slag;
Tilde verschijnt en vertelt dat ze voor eeuwig voor Titianus zal zorgen en al haar stamleden naar dit dorp zal brengen!
Wij nemen afscheid van Tilde en Titianus. Als bedankje voor het kamp hebben Titianus en Tilde voor ons een verrassing. Maar daarvoor moeten ze wel eerst op indianenpad…!
Tijdens deze workshop wordt de kampplaats gepoetst door de ouders die niet deelnemen aan de workshop. (Of om de beurt deelnemen en een deel van het poetswerk op zich nemen).
De picknick voor  ’s middags wordt ondertussen ook gemaakt.
Samen met Lieselot controleren van het hele gebouw voor het overhandigen van de sleutel.
Ondertussen eventueel een klein tussendoortje met de kinderen.






Orsi




Marjan – Annelies – – Dani – Kurt – Marc- Tom/Pamela – Mieke – Lieve


Marc en ?

Silke
11.15 uur
Vertrek naar het Blote voetenpad om daar eerst te picknicken.

12.00 uur
Schattentocht blote voetenpad
Afscheid kamp: in de tipi krijgen de kleuters hun ‘goude’  Indiaanse totemnaam op zich gespeld.

Marjan – Annelies – – Dani – Kurt -Tom/Pamela – Mieke – Lieve – Marc
14.40 uur
Kleine versnapering en vertrek naar De Pit!

+-15.15 r
Aankomst De Pit





1.         Voorzieningen ’t Poortgebouw
Adres
Hoffbauer Poortgebouw
Trichterweg 33
3690 Zutendaal

Slapen
De kampplaats bestaat uit een tiental kleine gezellige slaapkamers én één grote slaapkamer.
Om het slaapgebeuren zo vlot mogelijk te laten verlopen wordt op de kampavond het volgende voorgesteld:
Mieke: Leonie, Frida, Cassius                              Kamer links vooraan nr 1: 3 kleuters + 1 volw.
Elke Vdv: Hanne, Fala, Lena*                                             Kamer links nr 2: 3 kleuters + 1 volw.
Annelies: Thomas, Tibet, Barre                                          Kamer links nr 3: 3 kleuters + 1 volw.
Wim: Eva, Zuna, Thorwald,                                                 Kamer links nr 4: 3 kleuters + 1 volw.
Marc: Jonas, Sander, Mathieu, Sep, Loren    Kamer rechts acheraan nr 9:  5  kleuters + 1 volw.
Dani: Emma, Jana, Jasper, Liam,  Rien                   Kamer rechts nr 8: 5  kleuters + 1 volw.
Kamer rechts nr 7: Kurt, Silke, Elke* en Lieselot                                  (6 volwassenen)                                                     (deze kamer heeft geen douche, wel een wasbak op de kamer. De volwassen gaan eerst helpen bij Marc en Dani, aangezien daar het meeste kleuters slapen.)
 Deze kamers zijn (op uitzondering van *kamer rechts nr 7) allen voorzien van een douche en wasbak.  Om de poetslast nadien te beperken wordt voorgesteld om de overige slaapkamers (zonder sanitaire voorzieningen) niet te gebruiken tijdens het kamp. Op elke kamer is een groot raam dat ook als nooduitgang geld tijdens de nacht. (zie plan in bijlage) 
Naast de sanitaire voorzieningen op de kamer is er vooraan in de gang ook een ruime  badkamer met 6 zuivere wasbakken, 4 douches en twee toiletten. Deze kunnen alvast gebruikt worden voor de volwassenen die slapen in de laatst genoemde kamer.
Aan de hand van een beurtrol is er ’s avonds steeds een oudergroepje aanwezig in de gang, tot de ouders effectief op de kamer van de kinderen gaan slapen.

beurtrol: 30 minuten
groep 1:
groep 2:
groep 3:
groep 4:
groep 5:
Na 30 minuten wisselen wij elkaar af.
De begeleidende volwassenen mogen een lampje meebrengen om kinderen om indien nodig op de kamers te laten branden.
  
Wassen
Aangezien wij dit jaar de luxe hebben van het overnachten in kleinere slaapkamers, voorzien van een wasbak en douche is het evident dat de kinderen zich op de kamer ’s ochtends en ’s avonds wassen. De ouder die bij de kinderen slaapt helpt de kindjes om zich aan de wasbak te wassen, enkel indien nodig (vb. ongelukje…) kunnen de kleuters ook een douche nemen.
Voor de kleuters gaan slapen gaan wij boven/beneden nog een keer naar toilet. Indien zij ’s nachts toch nog moeten gaan kan dit op de twee toiletjes vooraan inde gang.
Het gedimde licht blijft de hele nacht branden op de gang.
OPGEPAST: tijdens het kamp zullen de kleuters af en toe de trap nemen, wij voorzien extra veiligheidsmaatregelen rond de trap om vallen te voorkomen maar gelieve allen een extra oogje in het zeil te houden.
  

Eten
Gelieve vooraf in te vullen op het daarvoor bestemde formulier of je kind allergieën heeft. Hier wordt uiteraard rekening meegehouden. Spreek a.u.b.  indien nodig Lieselot of de klasouder vooraf even aan.
De maaltijden worden steeds voorzien door het ‘keukenteam’. Dit is telkens opnieuw een groepje ouders die instaan voor het reilen en zeilen van een bepaalde maaltijd. Nadien doen zij samen met één groepje kinderen de afwas.
De kampplaats is voorzien van een ruime industriële keuken, en daarnaast een grote ruimte die ook als eetzaal kan dienen.
De kampinkopen (ingrediënten voeding) worden gedaan door: Annelies.

Op de kampavond spraken wij volgende maaltijden en tussendoortjes af. Deze kunnen eventueel ook vooraf bereid worden.
Donderdag
UUR
Tussendoortje: Indiaanse cupcakes
Orsi geeft deze vooraf mee.

Middageten: pannenkoeken
Hidde, Dennis, Elke, …

Tussendoortje: Indiaanse fruitsaté
Dennis

Avondeten: Frietjes met appelmoes en kip. (+ worteltjes)
Annelies, Lissy, Elke, …

Avondhapje : groene soep…
Annelies
Vrijdag

Ontbijt: brood met kaas, hesp, confituur en choco (max. 1 boterham met choco).
Boterhammenbuffet (wordt  voor het ontbijt klaargemaakt + aan tafel smeren.)
Gekookte eitjes.
Marc – Dany –Eke Vdv Annelies – Wim – Mieke – Elke - …

Tussendoortje: stukje fruit/groenten
Wordt meegenomen op school.

Middageten: picknick: broodje gezond  (sandwich met kaas/hesp en allerlei groentjes
Annelies en …

Tussendoortje: wafels
Anja bakt deze vooraf.

De kinderen mogen een kookschortje meenemen (dit hoeft niet aangekocht te worden!!!) Zij mogen in groepjes helpen met de tafel te dekken en/of af te ruimen nadien.
Ingrediënten worden aangekocht door Annelies.
2.         Aanwezige ouders en vervoer
Ouders die aanwezig zijn en helpen op kamp van donderdag 23 april tot en met vrijdagochtend 24 april uur. Na het ontbijt wordt er afscheid genomen.
Wij proberen ’s avonds ervoor te zorgen dat de kinderen een echt kampgevoel hebben en dat het aantal ouders voor het slapen gaan beperkt is. Dankjewel voor jullie begrip.
Marc, Dani, Annelies, Wim, Mieke, Elke Vdv, Elke (Lena), Lissy,  Gundy* en Marjan*                                               (*niet slapen)
Kurt speelt een themafiguur aan het kampvuur en blijft vervolgens slapen.
Ouders die aanwezig zijn en helpen op kamp vrijdag 24 april vanaf +- 8.30 uur tot vrijdagnamiddag +-15.15 uur? Het ontbijt overlapt de ‘ouderwissel’, dus zij kunnen aanschuiven aan tafel… .
Kurt, Dani, Tom/Pamela, Annelies, Marjan, Mieke, Lieve
Rijden naar de kampplaats donderdag om 8.40 uur?
OUDER
KINDEREN (hoeveel)
Auto 1: Marc (4)
Jonas, Sander
Auto 2: Lissy (6)
Sep, Loren, Thorwald
Auto 3: Gundy (6)
Mathieu, Rien
Auto 3: Dani (5-geen bagage)
Emma, Jana, Jasper
Auto 4:  Marjan (5)
Eva, Zuna, Liam
Auto 5: Annelies (4)
Thomas, Tibet, Barre
Auto7: Elke
Hanne, Fala, Lena
Auto 8: Mieke?
Leonie, Frida, Cassius
 Wim kan ook nog voor vervoer zorgen en/of samen rijden met anderen?
Greet is reserve en wil meegaan indien er iemand plots niet meer kan.
Indien er ouders liever samen rijden met meerdere kinderen kan dit natuurlijk ook. Vb auto 2 en 3
De kinderen zitten in de mate van het mogelijke al bij de volwassenen waarmee ze ’s avonds op de kamer slapen. Dit maakt het makkelijker om de bagage naar de juiste kamer te brengen.                              
 Rijden naar van de kampplaats naar de Pit op vrijdag om +- 15 uur?
OUDER
KINDEREN (hoeveel)
Auto 1: Marc (4)
Jonas, Sander, Lena
Auto 2: Marjan (5)
Hanne,  Fala,  Liam
Auto 3: Annelies (4)
Thomas, Tibet, Barre
Auto 4: Lieve (4)
Eva, Zuna, Thorwald
Auto 5: Mieke
Leonie, Frida, Cassius
Auto 6: Dani (5)
Emma, Jana, Jasper, Rien
Auto7: Greet (indien nodig)
Sep, Mathieu, Loren
Dennis kan ook voor vervoer zorgen!
                                  
3.         Knutselmoment op vrijdag 17 april                         + materialen verzamelen
Wij zoeken op de kampavond naar een nieuwe knutsel-avond en dag waarop meerdere mensen kunnen helpen. Één moment wordt alvast gepland zonder kinderen. (aangezien er ook verrassingen e.d. worden geknutseld)
Vrijdag 17 april van 10 uur tot max. 16.30 uur. Kan je er maar heel even bij zijn?  Alle hulp is welkom!
Heb je één van onderstaande materialen? Geef dan zeker een seintje!
Wie komt? Silke, Dennis, Ellen, Greet, Orsi, …?
Ellen en Elliane kunnen eventueel ook op woensdag voor het kamp in de klas knutselen.
knutselen
-          indianenschatkaart met picto’s slaapkamer, toilet, …
-          indianentrom
-          kroon Rien
-          indianennamen voor op de slaapkamers
-          afscheidscadeautje kamp: indianennaam in/op goud
-          stappenplan tipi bouwen (groot + miniatuur)
-          toi voorbeelden om op kamp na te maken
-          lijm om dozen aan elkaar te bevestigen (totempaal)
-          voorbeeldfluitje knutselen
-          leuke liedjes voor bij het kampvuur
-          doos met Indianenspelletjes om uit te grabbelen
-          kamplied (Orsi wil dit vooraf maken!) Eventueel een visuele ondersteuning knutselen.
-          pijl en boog – voorbeeld?
-         

aankopen
-          mooie veren
-          verf om veren te schilderen
-          schmink
-          verf
-         

zoeken
-          babyphone
-          trom
-          indianenverkleedkledij
-          witte doeken voor op tipi’s
-          materiaal om tipi’s te bouwen (groot + miniatuur)
-          grime voorbeelden Indiaan
-          houten bamboe?
-          Indianenmuziek
-          Schoendozen voor totempaal
-         

huren
-          kledij
-          masker Titianus?

stageaire
-          zonnedans
-          indianenquiz
-          ochtendgymnastiek
-          activiteit: knutselen van pijl en boog voorbereiden
-         


meenemen uit de klas
-          glittertjes
-          verf
-         


4.         Financieel
Het te betalen bedrag werd eerder dit jaar door jullie betaald via de schoolrekening.
De school betaald 5 euro per kind, de ouders 35 euro. Indien dit budget de onkosten van de begeleiders niet dekt betaald de school het verblijf van 3 begeleiders (3 x 40 euro).
Wij starten met een bedrag van
22 x 35 euro (ouders)
22 x 5 euro (school)
120 euro (bedrag om verblijf ouders ter plaatse  te vergoeden)
Totaal: 1000 euro
De verblijfskosten bedragen 556 euro, zonder verbruikskosten.
De overige bedrag wordt gespendeerd aan:
-          Verbruikskosten
-          Voeding op kamp
-          Materiaal activiteiten
-          Externe activiteiten tijdens het kamp







Materiaallijst (wordt nog aangevuld)

-         Ingrediënten kamp (school/verzamelen):
-         Fruit/groenten
-         Handdoeken
-         Schoteldoeken
-        




-         Winkellijst overige ingrediënten:
-          Wc papier
-          Poetsproduct
-          Vloeibare zeep
-          Afwasmiddel
-         Keukenrol
-        



Wat stoppen wij in de kampkoffer?
Gelieve in de bagage een zakje te stoppen met de kleren van vrijdag, en een ander zakje met reserve kledij. Zo verloopt het ’s ochtends vlotter en hoeven de kinderen niet alle kleren uit te pakken. Gelieve op het zakje de naam van je kind en de naam van de dag te noteren.
Gelieve alle andere spulletjes in één bagagetas te stoppen en steeds te voorzien van een naam.
Om te slapen…
-         Slaapzak
-         Matrasovertrek
-         Extra deken
-         Kussen
-         Warme pyjama
-         Knuffeltje/foto van mama en papa/broers en zussen/huisdieren/enz…
Om ons te wassen…
-         Tandenborstel, tandpasta
-         Bekertje (met naam)
-         Zeep
-         2 washandjes en een handdoek + extra handdoek voor na het blote voetenpad.
-         Kam/borstel
Om ons aan te kleden…
-         Ondergoed
-         Dikke kousen (extra paar)
-         Warme kledij die tegen een stootje kan
-         Laarzen
-         Stevige schoenen
-         Pantoffels
-         Regenjas
-         Reserve kledij
Ook niet vergeten: Zakje voor vuile was, zakdoeken

Afspraken
Uiteraard gelden dezelfde afspraken als in de Pit ook wanneer wij op kamp zijn.                       Wij proberen steeds met respect om te gaan met elkaar en met de omgeving.
Aan de ouders wordt gevraagd om tijdens het kamp je zorg niet te beperken tot je eigen kind, maar steeds er te zijn voor dé groep. Zo dragen wij samen bij aan een onvergetelijk kamp voor deze flinke oudste kleutergroep.
Heel wat ouders lieten vooraf weten welke taken ze tijdens het kamp willen opnemen, de ouders die er niet waren werden eveneens in het schema verwerkt. Wie vragen of opmerkingen heeft mag uiteraard steeds vooraf Lieselot of Marc daarover aanspreken.
Ik kijk er enorm naar uit om er samen met de kinderen en met jullie een onvergetelijk kamp van te maken.